Arrencar avellaners per plantar alvocaters i altres iniciatives de la nova agricultura
L'agricultura catalana està sotmesa a grans pressions que en dificulten l'activitat, com la competència dels mercats globals, el predomini absolut de la gran distribució sobre els productors o la creixent urbanització del país.
En aquest context sorgeixen iniciatives innovadores que plantegen alternatives a les formes tradicionals de treball en el món agrícola. El programa "Valor afegit" n'ha visitat tres que destaquen per la seva originalitat.
A la finca Mas Montseny, al Baix Camp, van arrencar els avellaners tradicionals de la zona per posar-hi arbres d'alvocat. És un conreu d'origen tropical que s'està adaptant bé a la terra i el clima d'aquesta zona després d'haver-ho fet a Màlaga i València.
Segons el propietari de la finca, aquests arbres consumeixen 100 litres d'aigua per produir un quilo d'alvocat, una cinquena part del consum dels avellaners.
Roger Catà és el gerent de Mas Montseny:
El cultiu de l'alvocat a Catalunya va començar el 2018 quan vam iniciar la plantació. Vam estudiar diferents varietats i vam veure les que millor s'adaptaven a Catalunya, que és una latitud més nord, amb uns hiverns una mica més frescos i un terreny més calcari. Es van adaptar dues varietats i són les que vam implementar.
Al Mas Montseny tenen un molí d'oli que funciona des del 1940 molent les olives dels pagesos de la comarca. En aquestes mateixes instal·lacions es fa la molta, un cop l'any, dels alvocats de la finca i d'altres que es compren per completar la producció.
Són 500 quilos d'aquest fruit tropical que segueixen el mateix procés que les olives per acabar convertits en un oli que a altres països es fa servir com un producte cosmètic i que aquí se li dona un ús gastronòmic.
Roger Catà afirma:
L'oli d'alvocat com a producte gastronòmic és molt interessant i molt versàtil a la cuina perquè aguanta altes temperatures. És un oli suau, planet, fàcil, combina amb molts plats perquè no acapara el gust. L'alvocat té un gust molt senzill, un toc mantecós i un toc de fruit sec de nou.
La producció d'oli d'alvocat es ven a 15 euros l'ampolla de quart de litre. És un producte gurmet que completa l'oferta d'oli d'oliva d'aquest molí del Baix Camp i mira al futur amb els ulls del canvi per respondre a la demanda d'una alimentació més saludable.
Nous usos a les fibres vegetals
Als aiguamolls de Pals, els punts d'observació de les aus estan construïts amb vímet, un material que la humanitat ha utilitzat des de la prehistòria i que ara troba noves funcionalitats.
El Josep i la Magda són els autors d'aquesta obra que surt de les terres pròximes on treballen i experimenten amb plantes que es puguin fer servir en la confecció de trames vegetals.
Josep Mercader diu:
De vims potser en tenim dos mil metres, però no estan cuidats. Hem provat amb altres tipus de plantes, com el càrritx o també hem plantat canyes. Volem provar altres tipus de planta que no necessitin tanta aigua.
Per treballar aquestes plantes cal que passin uns dies en remull i guanyin flexibilitat. La sortida tradicional dels vímets era la cistelleria relacionada amb l'estil de vida a pagès que era comú fins fa unes dècades.
Aquesta demanda ha desaparegut, però n'hi ha una de nova que vol fer servir aquestes fibres vegetals com a material de decoració interior, mobiliari de jardí o tancament de façanes.
Magda Martínez explica:
En aquest moment els encàrrecs que ens venen és més de projectes de gran format com poden ser pèrgoles, tanques, cistells quadrats a mida, treballem amb l'interiorista o l'arquitecte.
El diàleg amb aquests professionals ha donat lloc a una activitat que afegeix valor a la tradició de la cistelleria o la construcció de nanses de pesca, que també mantenen al taller.
A Catalunya hi ha una trentena de cistellers tradicionals, quatre dels quals han fet el pas al món de la decoració interior, un altre cap a usos més artístics i un cap als productes per l'arquitectura i l'urbanisme.
Aquesta artesania rural té camp per recórrer, però, a més dels coneixements i habilitats tècniques, cal desenvolupar una activitat comercial per arribar i construir nous mercats.
Del món del vi al món de l'oli
Cuadrat Valley és una finca de 45 hectàrees d'oliveres a les Garrigues, la major part emparrades com si fossin vinyes. A cada hectàrea hi ha 1.200 arbres i la producció d'olives és de 10 o 12.000 quilos, el doble del que dona una finca amb el sistema tradicional.
Les antigues cabanes de volta es rehabilitaran per rebre turistes que vulguin connectar amb la cultura de l'oli. Evelyn Teycheney relata la història de la família propietària:
El meu padrí, Sebastià Cuadrat, va venir durant la guerra civil i es va instal·lar a Bordeus. Era republicà i no es podia quedar aquí. Va anar cap a França, a Argelers, i va treballar molt. Després de poc temps, la mare i la padrina, que era de les Borges Blanques, van venir cap a França i és així com vaig aprendre a parlar català, només amb la família.
Al centre de la finca hi ha un turó de 475 metres on s'ha situat una sala de tastos amb un espectacular mirador.
Dins de la muntanya s'ha excavat la roca per encabir un molí d'oli amb l'última tecnologia i la incorporació de dipòsits d'acer inoxidable com els que es fan servir al món del vi. De la mateixa manera els productors tasten la barreja d'olis que han fet per aconseguir unes característiques regulars.
Sergi Garcia, director d'explotació Cuadrat Valley, explica:
Aquesta instal·lació és una bogeria, deixem-ho clar, que s'ha volgut fer dins un projecte sostenible. Estem nou metres sota terra, cosa que ens ajuda a conservar molt la temperatura i la humitat. L'estructura ens ajuda també a ser sostenibles, no estem gastant res en electricitat per refredar o escalfar l'ambient, a sobre tenim cobertes vegetals, que ens allunyen del sol.
Les oliveres de la finca encara són joves i la producció tot just és una tercera part de la que s'espera que tinguin quan arribin a la maduresa.
L'estratègia comercial passa per vendre envasat amb marca pròpia tot l'oli que sigui possible al mercat local i altres països dels cinc continents.
És una aposta per afegir valor a la producció d'oli de les Garrigues, que sempre ha patit de problemes de comercialització.
Els Cuadrat volen aplicar a l'oli l'experiència que acumulen amb la producció de vi a Bordeus.
L'Evelyn posa l'exemple del sistema d'emparrat de les oliveres:
Ara estan plantats com si fossin vinyes perquè tenim l'experiència a França als castells de vins que tenim a Saint-Émilion. Ens vam adonar que aquest terreny de les Garrigues és fabulós, potser no tothom se n'adona, però és fabulós. De no posar pesticides o tractaments, tot això dona a la terra la possibilitat de donar el gust tan fabulós a l'oliva arbequina de les Garrigues.
