Collserola recupera el tomàquet mandó, una varietat carnosa de gust intens
Una masia del parc de Collserola de Barcelona era l'últim lloc on es plantava un tomàquet molt gustós i de mida gran, anomenat "mandó". Ara acaba de ser recuperat per la Fundació Miquel Agustí, després de vuit anys de feina. De moment, el planten una desena de pagesos.
És tan gran com una mà i pesa entre mig i un quilo. És vermellós, tot i que té una varietat germana de color groc. És el tomàquet mandó de Collserola, un tomàquet que es va preservar a la masia que li dóna nom al parc de Collserola. Ara fa vuit anys, van iniciar un procés de recuperació guardant-ne llavors, seleccionant-ne les millors plantes i, sobretot, tornant-lo a plantar.
Joan Casals, tècnic de la Fundació Miquel Agustí, destaca les característiques especials d'aquesta varietat que és autòctona de Collserola.
El que vam veure és que era una varietat especial. La pagesia no és que estigui aplicant uns fertilitzants, uns productes especials perquè la mida sigui més gran, sinó que senzillament aquesta varietat té un sabor especial.
Pocs, però molt gustosos
El mandó va quedar oblidat per la seva baixa productivitat. Cada planta dona dos quilos, quan altres varietats en produeixen deu. Es sembra al març i es comença a collir a mitjans de juliol.
De moment, només hi ha 10 productors que la planten a Collserola amb criteris ecològics, com Juan Antonio Gómez, propietari de la masia Can Puig.
Deixem que la planta i l'emplaçament s'expressin. Són productes no de quantitat sinó de molta qualitat, de sabor, de tipus de carn.
Tot plegat fa que el mandó sigui un tomàquet que té gust, un fet que aprecien molt cuiners com Àngel Gil.
Té gust de tomàquet de veritat. El que fa el gust de tomàquet és que té quantitat d'aigua i és molt carnós. I al ser molt carnós t'explota a la boca i el gust de tomàquet és molt intens, una mica àcid, però destaca també per la seva dolçor.
Els cuiners aprecien el gust intens i la carnositat d'aquesta varietat
