Comença la collita d'avellanes a Catalunya, amb una producció sota mínims
La sequera persistent tornarà a marcar la collita de l'avellana al Camp de Tarragona. És la zona productora més important de Catalunya i la campanya d'enguany, i tot i que serà lleugerament superior als 2 milions i mig de quilos de l'any passat, està lluny de les més de set mil tones, set milions de quilos, del 2022.
Tot i els ajuts que rep, el sector de la fruita seca fa anys que no aixeca el cap. Fa 20 anys a Catalunya es plegaven més de 22.000 tones d'avellanes (22 milions de quilos) i hi havia gairebé 19.000 hectàrees de cultiu d'avellana. Avui, menys de la meitat, poc més de set mil hectàrees.
El sector encara el futur amb llums i ombres
Sergi Martín, que és des de fa pocs anys el nou responsable de la fruita seca del sindicat agrari Unió de Pagesos, defineix així la situació:
És francament difícil la subsistència del sector.
Martín explica: "Hi ha costos que no es poden retallar, com els fitosanitaris i l'aigua, tot i que hi ha pagesos que ho han de fer. Per exemple, nosaltres érem tres treballadors. Ara en tinc un de sol, has de retallar. Abans canviaves el tractor potser cada cinc o sis anys, perquè ja feia les hores, i ara aguantes amb el tractor vuit o deu anys perquè no el pots canviar".
És per això que Martín té dubtes sobre el futur del sector avellaner: "Si tu no et guanyes la vida amb això i l'únic que fas és posar diners de la teva butxaca any rere any, arriba un moment que ho abandones i te'n vas a treballar a la fàbrica o allà on sigui". I afegeix: "Potser quedarem pocs pagesos que tindrem moltes hectàrees i podrem tirar endavant. No ho sé."
Amb tot, el Sergi explica que s'ha professionalitzat més el conreu: "Abans era un cultiu de temps parcial i de jubilats, i això també es va acabant cada dia. Els professionals que s'hi dediquen ara tenen molta maquinària, moltes hectàrees, i són els que poden reduir costos al màxim. I, tot i així, cada vegada hi ha menys volum, menys pagesos. Cada vegada més, va a menys".
El sector, però, encara el futur amb un cert optimisme. La setmana que ve es marcarà el preu de referència a la llotja de Reus i els pagesos confien superar els 2 euros i mig la lliura, que seria l'equivalent a gairebé mig quilo d'avellana. Els màxims productors mundials d'avellana, Itàlia i Turquia, preveuen la meitat d'una collita normal, i això farà pujar els preus.
Martín afegeix: "Sempre portem un decalatge entre els preus internacionals i els preus de llotja. Mil excuses per part dels operadors. Al final, la realitat és aquesta: es paga millor l'avellana de fora que la d'aquí". Segons ell, un bon preu seria els 3 euros i mig per lliura.
Ens hem de remuntar al 2019, amb una collita de més d'11.000 tones, quan el pagès es va poder guanyar la vida i cobrir costos.
Molts pagesos també denuncien la burocràcia europea
Un exemple més que posa el Sergi és la problemàtica que tenen amb la plaga del badoc, un àcar que ataca específicament l'avellaner. "Abans la controlàvem molt fàcilment amb un fitosanitari i avui se'ns està menjant el 40 per cent de la collita d'algunes varietats i no sabem com tractar-ho."
Explica que s'han reunit amb el ministeri i que ho han exposat a la Generalitat, però diu que no saben quina és la solució. I apunta que la burocràcia europea amb els fitosanitaris en aquest cas els perjudica: "La solució ja la teníem, que era un fitosanitari que es carregava aquesta plaga i que ens el van prohibir. El que no es pot fer és prohibir un fitosanitari i no donar cap opció."
Comprar avellana turca per atendre la demanda
La major part de la producció de l'avellana es ven a la indústria agroalimentària, i l'avellana en bossa només representa un 14 per cent del volum.
Al Camp de Tarragona les varietats autòctones amb Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus són la negreta, culplana, gironella, morella i la paueteta. Són varietats molt valorades pels consumidors, però amb una producció minsa, s'exhaureixen. És per això que, per primer cop, cooperatives com Coselva a la Selva del Camp han hagut de vendre avellana turca per atendre els clients de la botiga.
"Hem buscat una avellana que fos molt especial. És una de les millors avellanes que hi ha al mercat després de l'espanyola. I l'han torrat aquí, l'han processat, i és el que estem comercialitzant", explica Pere Ferré, gerent de Coselva i president dels exportadors de fruita seca a Espanya.
Fins i tot l'Agència Tributària ha autoritzat Coselva a superar el 50 per cent del que poden comprar les cooperatives a tercers. La temporada passada Coselva va comprar més del 60 per cent d'avellana fora de l'estat espanyol. "Esperem que de cara a aquest any no sigui necessari. Potser sí que haurem de renunciar a fer alguna marca blanca que fèiem amb avellana catalana. Però intentarem que en aquesta campanya a la botiga de Castellvell del Camp i a la botiga de la Selva del Camp hi hagi avellana de Reus".
El preu de la bossa d'avellana també ha augmentat en els darrers anys. Ara la bossa de mig quilo en algunes botigues supera els 11 euros.