Cultiu de tomàquets gairebé sense aigua, l'assaig científic per adaptar-se a la sequera

La UPC investiga amb varietats adaptades al desert per trobar tomaqueres que s'adaptin al canvi climàtic
Ramon Farré
1 min

Les tomaqueres necessiten molta aigua per produir tomàquets de qualitat. Es calcula que entre 300 i 350 litres per planta, a un ritme de consum d'entre 2 i 3 litres diaris. Ara, la Universitat Politènica de València i la Universitat Politècnica de Catalunya experimenten per aconseguir unes tomaqueres que siguin productives amb fins a un 25% menys d'aigua i que en cas de sequera la falta de rec no mati la planta. És a dir, que s'adaptin al canvi climàtic.

El tomàquet és originari de Sud-amèrica. Allà les varietats silvestres emparentades amb el tomàquet poden sobreviure tant en ambients humits com l'Amazones com en zones desèrtiques, amb molt poca pluja. I aquest segon cas és el que interessa als científics en aquesta investigació.

"És evident que aquestes espècies han de tenir mecanismes d'adaptació a la sequera", conclou Joan Casals, professor de l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Un cop identificats els tomaquets que aguanten més sense aigua es treballarà per millorar-ne el sabor
Un cop identificats els tomàquets que aguanten més sense aigua es treballarà per millorar-ne el sabor (CCMA)

Els gens de la sequera

L'objectiu de la investigació que ha iniciat l'equip de Joan Casals és "identificar els gens del tomàquet que tinguin tolerància a la sequera".

Un cop hàgim trobat aquests gens, la segona fase consistirà a introduir els gens a les varietats que cultivem aquí.

"Els tomàquets amb què experimentem són de mida petita i, sobretot, massa àcids i amargs per al gust del consumidor d'aquí, però aquest és un aspecte que es podrà resoldre", afirma Casals que treballa amb 150 varietats en un hivernacle de la UPC a Viladecans.

Cadascuna d'aquestes varietats en cultiven en condicions de reg suficient i deficitari. Al final de les proves, les plantes que hagin mantingut la producció amb un rec gota a gota més escàs i amb poc ús de productes fitosanitaris seran les escollides. Però això no se sabrà fins d'aquí a cinc anys.

Avui és notícia

Més sobre Crisi climàtica

Mostra-ho tot