
Catalunya al dia
Del musclo a les algues comestibles: els cultius del Delta es diversifiquen
Primera sembra d'algues mitjançant cordes, una tècnica pionera a la Mediterrània
Cèsar Sempere
29/03/2023 - 23.09 Actualitzat 30/03/2023 - 09.48
Crues, fregides, com a espècie o picades per fer brous: les algues destinades a l'alimentació es cultivaran per primer cop a Catalunya. I es farà a través d'una tècnica innovadora on les sembres es col·loquen en cordes.
Una iniciativa pionera a la Mediterrània que impulsa la Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l'Ebre per ampliar els cultius aqüícoles i adaptar-se als efectes del canvi climàtic.I és que, com denuncien des del sector, la collita tradicional de musclos està disminuint a conseqüència de l'augment de la temperatura del mar i la reducció de corrents marins.
És per això que, a partir d'ara, els musclos del Delta compartiran espai amb dos tipus d'algues autòctones: la ulva lactuca i la intestinalis.
Mètode pioner
Conegudes popularment com a enciams de mar, aquestes dues tipologies d'algues s'han sembrat en 150 metres de cordes de polièster. A continuació, s'han submergit al costat de musclos i ostres, i lligat als pals de la plataforma de fusta anomenada batea.
Un nou cultiu que busca enfortir el sector aqüícola català i que, a més, és sostenible. Tal com destaca Jorge Santamaría, cofundador de l'empresa Algabrava que, des de Girona, ha investigat el projecte:
"Hem observat creixements de cinc centímetres fins a un metre en 15-20 dies. Un aspecte positiu que té això és que aquesta espècie agafa molts nutrients de l'aigua i és capaç de reduir l'impacte que té el cultiu de musclos."
En aquest sentit, les algues ajuden a mantenir l'equilibri tròfic de les badies sense competir per l'aliment amb musclos o ostres. Així ho explica Raúl González, un altre dels investigadors:
"És economia circular, ja que tot el que els musclos excreten, les algues són capaces d'aprofitar-ho per créixer."
Ús culinari
Al nord d'Europa, també a Galícia, la indústria lligada a les algues ha despertat amb força i s'han diversificat les seves sortides, com en el camp de la cosmètica o el farmacèutic.
En aquest cas, les algues de l'Ebre es destinaran majoritàriament al sector de la restauració. De fet, el 50% de la seva composició són proteïnes i tenen un alt valor nutricional, tal com detalla Sergi Tudela, director general de política marítima i pesca sostenible:
"Tenen unes propietats extraordinàries, 50 vegades més de ferro que els espinacs, per exemple. Tenim un marc internacional que està apostant molt fort per aquest tipus de nova aqüicultura, tot i que a l'Àsia és coneguda des de fa molt temps."
Al mes de juny, les cordes submergides es convertiran en cortines d'algues a punt per recollir i vendre. I és que aquesta alternativa comercial al mol·lusc té un creixement molt ràpid: s'esperen obtenir uns 50 quilos de macroalgues.
Avui és notícia
Publicat el Dossier Epstein: milers de documents de la xarxa pedòfila de l'empresari amic de Trump
20 municipis rebran 233 milions de la llei de barris: quins són i a què destinaran els diners
Relators de l'ONU denuncien el "tracte cruel i degradant" del desallotjament del B9 de Badalona
L'Ajuntament de Badalona fa fora les desenes de persones acampades davant el B9
Ordeig diu que els experts europeus no veuen per ara indicis que la pesta porcina sortís de l'IRTA-CReSA