Sílvia Munt Premi Gaudí d'Honor 2026
Rosalía LUX Tour
Nou atac israelià Gaza
ES-Alert dana
Federica Mogherini
Matthew Perry
Mundial 2026 Trump
Veritats i mentides immigració
Origen pesta porcina
Ajuts cotxe elèctric
Fira de Guadalajara
Manga Barcelona
Copa del Rei
Atlètic Balears Espanyol
Sant Andreu

Els menús d'escoles, hospitals i presons hauran de tenir la meitat d'aliments de proximitat

Així ho estableix la nova Estratègia Alimentària del govern que es vol impulsar aquest 2025 amb la futura llei d'alimentació

Núria Pruneda

01/01/1970 - 01.00 Actualitzat 04/09/2025 - 12.48

La meitat dels aliments dels menús que se serveixin al sector públic hauran de ser de proximitat, de temporada i de producció sostenible. Aquest és un dels objectius de l'Estratègia Alimentària que ha aprovat el govern i que ha d'entrar en vigor amb la futura llei d'alimentació de Catalunya, que es vol tirar endavant aquest any.

L'estratègia busca portar menús saludables a hospitals, presons o centres educatius, on també s'ensenyarà als alumnes a reduir el malbaratament. Actualment, només el 20% dels aliments que se serveixen en aquests menús són de proximitat.

Ho ha explicat el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig:

"Cal entrar dins les cuines de les escoles per fer que siguin un espai educatiu per a infants i adolescents. Han d'aprendre a menjar bé, a saber quina matèria primera s'utilitza, a reduir el malbaratament d'aliments i a interpretar les etiquetes".

Es calcula que la mesura tindrà un impacte de 100 milions d'euros en el sector primari (Pexels)

Catalunya, referent

Entre els objectius de l'Estratègia Alimentària hi ha el de situar Catalunya com a referent en excel·lència alimentària, també fora del territori.

Per fer-ho cal assegurar la qualitat dels aliments, reduir l'impacte ambiental --la petjada de carboni-- i enfortir la producció local, tot plegat gestionat a través del Consell Català de l'Alimentació, que en vigilarà el compliment.


Impacte en el sector primari

La nova norma busca un equilibri en la cadena alimentària. Es vol assessorar els petits productors i crear més professionals tècnics en aquesta qüestió. L'impacte econòmic de la compra, per part de l'administració, del 50% de gènere alimentari als productors catalans es calcula en 100 milions d'euros.

Alhora, s'han de resoldre els reptes de sectors com el vitivinícola o el de la pesca, ha dit el conseller.