Josep Venturós elaborant un formatge a Cuirols, a La Nou del Berguedà
Josep Venturós elaborant un formatge a Cuirols, a La Nou del Berguedà

Els productors de formatge de pastor reclamen ajuts directes a l'administració: "Estem en perill d'extinció"

3 min

ACN La Nou de Berguedà - Els productors de formatge de pastor, fet exclusivament amb llet de ramats que pasturen cada dia, alerten que el seu ofici està "en perill d'extinció" i demanen a l'administració ajuts directes i menys burocràcia. Fa cinc anys, l'Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans va crear aquesta marca pròpia per reivindicar el seu producte. Ara, denuncien que la situació és crítica. "Depenem de massa conselleries: Sanitat, Agricultura, Territori¿ Si no flexibilitzen les normatives, cada cop som menys i no hi ha relleu", denuncia Francesc Molins, d'Alpines Les Feixes de Moià. El president de l'associació, Josep Venturós, reclama ajuts directes per posicionar un producte que considera part del patrimoni gastronòmic i cultural.

La Daniela i la seva família, de visita a Catalunya des del sud d'Itàlia, han aprofitat un dia de pluja per visitar una formatgeria del Berguedà i comprar el seu producte. Per ells, és una manera de conèixer el país. Però aquesta pràctica, que és molt habitual en països com França o Itàlia, és cada cop més difícil a Catalunya perquè cada cop hi ha menys productors de formatge de pastor.

Un dels motius, explica Josep Venturós, de formatges Cuirols, a La Nou de Berguedà, és que "hi ha massa traves burocràtiques". El gran problema, subratllen, és que el tracte és el mateix que si fossin grans explotacions. "No és el mateix una gran empresa que nosaltres. Nosaltres no podem fer front a tota aquesta burocràcia, som petits autònoms i ni tan sols ens podem permetre contractar un treballador", explica Francesc Molins, de la formatgeria Alpines Les Feixes de Moià.

Gestors del territori

Venturós subratlla la importància del seu ofici, que va molt més enllà de l'elaboració d'un producte arrelat al territori. En aquest sentit, defensen que els pastors formatgers actuen com gestors del paisatge, mantenint viu un mosaic agroforestal que s'ha demostrat que és clau en la lluita contra els incendis forestals i la conservació del medi natural.

"El nostre sector és essencial. Cada vegada n'hi hauria d'haver més i, en canvi, cada cop n'hi ha menys perquè no tenim cap recolzament. L'administració s'omple molt la boca, però després ens fa la vida impossible: cada cop ens exigeix més", lamenta Venturós.

Una fira per reivindicar el sector

Per donar visibilitat a la seva feina, el proper diumenge 3 d'agost organitzen la quarta edició de la Fira del Formatge de Pastor a La Nou del Berguedà que, en aquesta edició, comptarà amb sis formatgeries (Formatgeria de Torrec, d'Artesa de Segre; Granja Lleteria Les Feixes de Moià; La Cabreria de Santa Maria d'Oló; Cuirols de La Nou del Berguedà; Vall de Meranges de Girul i Casalote de Camps)

Per formar part de l'associació cal complir tres requisits: que el titular de l'explotació ramadera i de la formatgeria sigui la mateixa persona; garantir que els animals pasturin un mínim de quatre hores al dia; i que les explotacions siguin limitades a seixanta vaques i 500 cabres o ovelles. L'entitat treballa per fer visible el sector primari i formatger, afavorir la col·laboració entre els associats i generar coneixement respecte a l'elaboració de formatges artesans, naturals i a partir de la llet del mateix ramat.

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Berguedà

Mostra-ho tot