Es disparen els càncers de còlon entre infants i adolescents dels Estats Units
Una recerca d'investigadors nord-americans basada en un dels registres de dades més important dels Estats Units mostra una tendència molt preocupant d'incidència del càncer de còlon en menors, especialment en la franja entre 10 i 14 anys. Segons aquest estudi, en aquest grup de població aquests tipus de tumors han crescut un 500%. Entre adolescents de 15 a 19 anys, s'incrementen més d'un 300%. I entre els adults joves d'entre 20 i 24 anys, creix un 185%.
Ho demostra un estudi presentat a Washington durant la Setmana de les Malalties Digestives i que apunta els hàbits sedentaris i la dieta com les principals causes d'aquest creixement.
El cap d'Oncologia Mèdica de l'Institut Català d'Oncologia, Ramón Salazar, especialista en càncer de còlon, confirma a Catalunya Informació que aquests tumors tenen una tendència creixent en poblacions cada vegada més joves, sobretot als Estats Units.
Tot això passa quan no hi ha hagut canvis moleculars en aquests càncers que ho justifiquin: "Als Estats Units és un autèntic desastre els hàbits de dieta, begudes ensucrades, obesitat i sedentarisme de la infància".
Hi ha una tendència en aquesta direcció. No estem segurs que això es pugui extrapolar a registres més grans.
Un creixement que posa en alerta altres països
Tot i que les dades no són extrapolables, a Europa també s'està detectant un creixement de casos de càncer de còlon en infants i adolescents.
És una tendència que no ha arribat a Catalunya tot i que, segons Salazar, aquí aquests tumors també es diagnostiquen cada cop més en gent jove, per sota dels 50 anys.
La tendència també existeix a Europa, però en molt menor grau. De fet, a Catalunya, encara no l'hem vist. El que temem, però, és que l'acabarem veient, perquè, malauradament, aquestes tendències s'importen.
Així i tot, Salazar insisteix que no cal alarmar-se i assegura que aquest repunt no significa que hagi sortit un nou tipus de càncer: "El que sabem és que les alteracions moleculars són les mateixes".
És a dir, estaríem davant del mateix tipus de tumors que --a causa sobretot de determinats hàbits de vida-- afecten cada vegada grups de població més joves.
Els hàbits saludables, la millor recepta per reduir el risc
Els factors de risc del càncer de còlon inclouen condicions sobre les quals no podem actuar, com ara els antecedents familiars de malaltia inflamatòria intestinal o de càncer colorectal.
Tot i així, la gran majoria de factors de risc sí que són evitables i la probabilitat de tenir-ne es redueix considerablement amb hàbits saludables, com ara fer exercici, portar una dieta baixa en sucres i greixos, no consumir aliments ultraprocessats, no fumar i controlar el consum d'alcohol.
En el cas dels infants, aquest responsable de l'Institut Català d'Oncologia apunta algunes recomanacions, com ara implementar "controls més exhaustius" de les begudes ensucrades que es venen a les màquines expenedores en entorns escolars.
També proposen revisar les dietes dels menjadors o promoure l'activitat física des de l'escola.
Els experts també recomanen a la població general tenir en compte símptomes de risc com ara un canvi en el funcionament intestinal amb restrenyiment o diarrea, dolor abdominal indeterminat, sagnat rectal o anèmia per deficiència de ferro.
Recomanen en el cas de la població de més de 50 anys participar en les campanyes de cribratge per detectar aquests tumors de manera precoç.
