Gamba vermella, rap o lluç: quin peix i marisc pujarà per Nadal i quin serà més assequible

Salmó i calamar, el que més ha baixat aquest any, mentre que la piscifactoria guanya terreny al mercat
Cristina Herranz
Periodista d'Economia de 3CatInfo
3 min

Les vedes i quotes a la pesca, és a dir, les limitacions marcades per normativa europea sobre els dies i la quantitat de peix que es captura; la incertesa dels temporals marítims a la tardor; l'increment de les exportacions de peix, sobretot a països com Alemanya, Grècia o Itàlia, i el repunt de la demanda a les portes de Nadal, fa que l'oferta de peix i marisc baixi i, per tant, fan pujar els preus. Aquest any es dispara la gamba vermella.

Montse Millán, propietària de la parada La Barqueta al Mercat de les Corts i membre de la Junta del Gremi de Peixaters de Catalunya, assegura que cada any aconsella a les seves clientes que comprin gamba vermella al novembre i la congelin, però aquest any és diferent.

"Els dic que no en comprin, és impossible", diu, i afegeix que a aquests preus no en portarà.

Si l'any passat n'hi havia poca quantitat i rondava els 190 i 200 euros el quilo, aquest any la podríem veure a més de 250 euros.

Octavi Goñi, propietari de la Peixateria Sunta al Mercat de les Corts, explica que ha deixat de fer elaborats de gamba vermella perquè el preu està canviant molt. "Si finalment els torno a fer, hauré d'aplicar un preu força car, i molts clients no ho compraran", afegeix.

Rap, lluç i marisc, més cars

Algunes peixateries també preveuen que aquestes pròximes setmanes, a l'espera del temporal marítim, hi hagi menys lluç i rap i, per tant, pugin de preu per Nadal. El mateix passarà amb algunes espècies de marisc.

Segons l'IPC de setembre, en l'últim any el peix fresc ha pujat un 7,9%, el peix congelat un 6,4%, el marisc fresc un 4,7% i el marisc congelat un 2,5%.

Josep Comas, fundador i propietari de l'empresa Arrom, especialitzada en la tonyina --tot i que també importa i distribueix altre peix i marisc-- explica que hi ha varietats com els percebes, les navalles o les cloïsses salvatges que són escasses i, per tant, seran més cares.

Comas apunta que empreses com Arrom es troben que molts pescadors ja van liquidant quotes i vedes, tot i que insisteix que és aviat per saber què passarà per Nadal:

Caldrà veure com s'organitzen les confraries i com distribueixen les últimes setmanes de l'any. D'això dependrà que hi hagi producte i preus raonables a mercat.

D'altra banda, apunta Comas, hi ha alternatives amb preus més estables, com la tonyina. El procés d'ultracongelació a 60 graus sota zero permet una vida útil del producte de fins a 3 anys i, per tant, la manté estable en estoc i preu.

La tonyina és una de les espècies més protegides del món. El 2006 es va fer un pla de recuperació supervisat internacionalment. I ha estat un èxit, amb la recuperació al 100% de l'espècie. Per tant, no hi ha risc d'estoc.

Salmó, calamar o llagostins, opcions més econòmiques

Els majoristes del peix de Mercabarna asseguren que tot i les limitacions de pesca no faltarà producte a les botigues aquestes últimes setmanes de l'any.

Àngel Máñez, president del Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna, insisteix que les peixateries no tenen cap problema de subministrament de peix i marisc i que hi ha moltes alternatives al mercat per assegurar productes i preus assequibles.

Máñez explica que una bona alternativa són els peixos de piscifactoria i aqüicultura: salmó, orades, llobarros, turbots, llenguados, calamar, bacallà, musclos, cloïsses...

Hi ha moltíssima varietat i de molt bona qualitat i a uns preus molt més raonables que el peix i marisc salvatge.

Posa exemples com el del salmó, que assegura que ha baixat el preu entre un 20 i 30% de mitjana.

Avançar-se en les compres i congelar

Per evitar un ensurt a la butxaca de cara als àpats de Nadal, les peixateries recomanen comparar preus, avançar-se en les compres i congelar. Expliquen que ara és bon moment per comprar i congelar peixos com el rap, el llobarro, els calamars o les orades perquè són peixos que aguanten setmanes al congelador.

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Alimentació

Mostra-ho tot