Hem de cancel·lar el sopar d'empresa? Recreem tres escenaris de contagis per covid
La mascareta, una bona ventilació i fer-se un test d'antígens ajuda a prevenir contagis, tot i que els experts recomanen ajornar les trobades
Mireia Rom Salvador
12/12/2021 - 21.16 Actualitzat 12/12/2021 - 21.26
L'increment dels contagis ha fet que moltes empreses hagin decidit no fer el tradicional sopar de Nadal, i els restaurants ja estan notant l'allau de cancel·lacions.
A partir d'un model matemàtic de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, hem imaginat tres escenaris de sopars d'empresa, de menys a més risc, en què assisteix una persona positiva de Covid i hem calculat quant trigaria a contagiar algú altre.
Primer escenari: ventilació i mascareta
El lloc és una sala d'un restaurant d'uns 20 metres quadrats, reservada per una empresa de 10 treballadors que parlen en un to de veu normal, i amb una taxa de vacunació del 85%, que és la que hi ha ara a Catalunya entre els majors de 16 anys.
En la primera situació, el restaurant té una ventilació adequada i tots els assistents porten mascareta, excepte en el moment de menjar i beure. En aquest cas, el sopar seria segur i els assistents podrien estar-hi fins a sis dies fins que la persona infectada en contagiés una altra.
Segon escenari: ventilació i sense mascareta
En el segon cas, la ventilació continua sent bona, però els assistents s'han tret tota l'estona la mascareta. Això incrementaria molt el risc i el primer contagi es produiria al cap de tres hores d'haver començat l'àpat.
Tercer escenari: mala ventilació i sense mascareta
I en la tercera situació, els comensals tampoc porten mascareta i, a més, la ventilació és baixa. Aquí el primer contagi trigaria tan sols dues hores a produir-se.
Aquestes simulacions s'han fet tenint en compte les variants habituals, però no se sap encara l'abast que tindrà l'òmicron, que s'espera que en les properes setmanes sigui majoritària a Catalunya, seguint els passos de Dinamarca i el Regne Unit.
Per tot plegat, els experts recomanen cancel·lar els sopars nadalencs. "Si comencem a fer sopars i a tenir interaccions, estarem posant una catifa vermella a la variant òmicron, que és resistent als anticossos i, fins i tot, pot ser que les persones vacunades no estiguin protegides correctament", assegura Julià Blanco, cap del Grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d'IrsiCaixa.
En cas que s'opti per mantenir la trobada, es recomana mantenir posada la mascareta sempre que es pugui i buscar un lloc ben ventilat.
A més, és aconsellable fer-se un test d'antígens abans del sopar. Idealment, dos: un entre 48 i 72 hores abans i un altre immediatament abans d'anar-hi.
També seria apropiat fer-se una altra prova entre dos i tres dies després del sopar perquè, en cas que hi hagi un positiu, es pugui avisar aviat la resta del grup i frenar les cadenes de transmissió.
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
El pes del sector porcí català: 4.260 milions d'euros de negoci a l'exterior
La Comissió Europea desaconsella sacrificar senglars i recomana deixar que el virus actuï
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana