Hisenda rebaixa del 10% al 4% l'IVA del pa sense gluten i altres pans especials
A partir d'ara, quan anem al forn o a qualsevol supermercat, hauríem de començar a notar una rebaixa en el preu dels pans sense gluten i altres pans especials. En aquest últim apartat hi hauria els pans multicereals, els que porten llavors, les xapates, els pans de motlle i les torrades.
Sens dubte, però, qui en sortirà més beneficiat seran les persones celíaques, que --a diferència de la resta-- estan obligades a consumir pa sense gluten per raons de salut.
La decisió del Ministeri d'Hisenda de rebaixar l'IVA d'aquests productes del 10% al 4% surt publicada aquest dijous al BOE i és conseqüència de la sentència que va emetre el Tribunal Suprem a finals del mes d'octubre de l'any passat.
Què deia la sentència?
En aquell moment, el Suprem va dictaminar que excloure els pans especials i sense gluten de l'IVA superreduït del 4% --que és el que grava el pa comú-- contradeia el dret de la Unió Europea.
A la mateixa sentència, el tribunal argumentava que fer pagar més impostos per aquests altres tipus de pans "s'oposa al principi de neutralitat de l'IVA, en la seva faceta de garantia de la lliure competència".
El Suprem dictaminava d'aquesta manera a favor d'una empresa fabricant de pans especials que va presentar la denúncia.
Satisfacció al sector
Fonts del Ministeri d'Hisenda han explicat a Europa Press que el tipus superreduït de l'IVA al pa sense gluten i altres pans especials està en vigor des de la publicació de la sentència del Suprem, i que la resolució publicada aquest dijous al BOE es fa per atorgar seguretat jurídica als fabricants i venedors d'aquests productes.
L'Associació Espanyola d'Indústries de Forn, Brioixeria i Pastisseria ja s'ha felicitat per aquesta decisió del Ministeri d'Hisenda.
