La barbacoa, cada cop més cara: per què s'està encarint tant la vedella?
Fer una barbacoa aquest estiu surt molt més car. Un filet de vedella, un entrecot o, fins i tot, una simple hamburguesa van pel camí de convertir-se en productes de luxe. El preu de la vedella se situa en màxims històrics i continuarà pujant.
La indústria càrnia paga de mitjana entre un 30 i 50% més cara la vedella en canal als escorxadors. Si fa dos anys pagaven uns quatre euros el quilo, ara per algunes varietats en paguen set o vuit.
Josep Grané, gerent de Tacisa Distribució, empresa dedicada a l'especejament i elaboració de carn, explica que no s'havia trobat mai "uns preus tan alts".
Són preus històrics. I tot indica que els tindrem així durant tot aquest any i el vinent.
D'on ve aquest augment?
El motiu de l'increment del preu de la vedella és el desajust entre oferta i demanda.
Falta bestiar perquè la pèrdua de cabanya sacrificada després de la pandèmia trigarà uns anys a recuperar-se.
La cabanya de vaques ha disminuït al conjunt d'Espanya en 300.000 caps de bestiar els últims tres anys.
A més, els costos de producció s'han incrementat, sobretot el pinso, l'energia, els salaris i els tràmits burocràtics per mantenir unes granges de qualitat. Tots aquests costos dificulten la cria, distribució i comercialització del bestiar.
I també s'ha incrementat l'exportació de vedella, principalment a països àrabs com Algèria i el Marroc.
A tot això, s'hi afegeix una demanda forta i a l'alça, una suma de factors que n'han disparat el preu.
Grané assenyala que el problema no és tant el preu com la manca de producte.
"Nosaltres tenim seriosos problemes d'abastiment d'animals, perquè no n'hi ha prou. Cada vegada hi ha menys animals a les granges", assegura el gerent de Tacisa.
Què passa a la carnisseria?
Supermercats, carnisseries i restaurants encara no han traslladat tot l'increment de la matèria primera al consumidor. Asseguren que ho estan assumint en els marges de benefici.
Tot i això, molts negocis admeten que si en els mesos vinents continua la tensió de preus en origen, apujaran molt més el preu de la vedella als punts de venda.
Núria Querol, propietària de la carnisseria Can Pocurull, a Vilassar de Mar, explica que miren d'ajustar al màxim per no repercutir tota la pujada als clients.
Mireia Sellarés, copropietària de la carnisseria Cal Manyet, a Molins de Rei, detalla que en l'últim any la vedella "s'ha incrementat un 25% tant en canal com especejada". Sellarés reconeix que els punts de venda estan veient com se'ls redueix el marge.
El consumidor no pot assumir tot l'increment del preu de la vedella.
Tot i l'increment del preu d'aquesta carn, el consum continua fort. Després d'uns anys de davallada de consum de carn en general, a favor de llegums i hortalisses, el de carn vermella ha tornat a repuntar.
Grané explica que "el consum de bistec ha baixat, però, en canvi, s'ha disparat el consum d'hamburgueses, sobretot de vedella".
Barbacoes amb menys xai i més pollastre
Per tot plegat, a l'hora de fer la compra per a una barbacoa, es busca equilibrar la graella. Tenint en compte que el consumidor paga un 15% més cara la vedella respecte de fa un any.
També s'ha encarit molt el xai; ho han fet menys el pollastre i el porc.
Sellarés apunta que han notat un canvi d'hàbits: "Ara s'esquiven els productes més cars i es compren més botifarres, cansalada o pollastre".
La gent ja no compra tantes costelles de xai per fer barbacoes.
El consum de pollastre ha augmentat per la tendència de consumir més proteïna animal i carn blanca, i menys carn vermella, i alhora perquè el preu està més baix.
El preu de la vedella s'enfila a Europa i als Estats Units
L'increment de preus de vedella i xai és generalitzat a tot Europa. També a Amèrica.
Als Estats Units, després d'anys de sequera, les pastures no han produït prou herba per alimentar el bestiar. Per tant, els ramaders han estat enviant els animals a l'escorxador molt abans.
Tot plegat, quan el consum de vedella entre els nord-americans ha augmentat. Això ha disparat el preu del boví a màxims històrics.
Ignasi Pons, director general de la FECIC, la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies, amb seu a Barcelona, explica que la problemàtica de la caiguda de la cabanya tant de boví com d'oví és a escala europea. I també està passant als Estats Units.
Segons Pons, a Europa, falten animals per dos motius: "Hi ha hagut una malaltia que ha afectat el bestiar i ha reduït la cabanya ramadera, i també perquè falten persones per pasturar".
No hi ha relleu generacional. És un problema greu amb què es troba la ramaderia espanyola i catalana.
El canvi climàtic, la manca d'animals i de relleu generacional estan posant en risc la ramaderia, amb conseqüències directes en l'increment dels preus agroalimentaris.