Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Oviedo Cazorla
Eric Garcia renova Barça
Estrella Roja Barça

La intolerància al gluten surt cara: més de mil euros extres a l'any per als celíacs

La Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya ha calculat el sobrecost dels productes específics

Redacció

16/03/2024 - 16.10 Actualitzat 16/03/2024 - 16.10

Les persones amb celiaquia poden menjar xurros i bunyols amb xocolata durant les Falles, perquè l'Ajuntament i l'Associació de Celíacs de València impulsen cada any una xurreria itinerant. A la Festa del Xató de Vilafranca també s'ha previst que hi hagi un centenar de racions de salsa feta amb galeta sense gluten.

Són dos exemples que il·lustren que l'oferta de productes aptes per a celíacs ha augmentat els últims anys, però un problema que preocupa especialment els afectats és el preu.

A l'encariment general dels preus de l'any passat, els celíacs han d'afegir 1.087,72 euros de més per la compra d'aliments sense gluten, segons els càlculs de la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya. Això representa un augment de 167,57 euros en un any.

Si ho calculem per a la compra setmanal, representen 22,66 euros més.

L'informe d'aquesta associació s'ha fet amb 21 productes com pa, pizza, pasta, galetes o productes nadalencs, comparant els que tenen gluten i els que no a diferents supermercats.

Els dos últims anys, s'ha vist que la diferència de preus més gran és en els productes de Nadal, més del triple, mentre que abans els productes més costosos eren els de brioixeria sense gluten.

Les farines alternatives a les de blat són més costoses (Pexels/Anton Uniqueton)

Les farines alternatives, com les que es fan amb arròs, ametlla o coco, són més cares que les de blat. També s'encareixen perquè els productes sense gluten necessiten instal·lacions i equipaments especialitzats per evitar el contacte creuat amb gluten, cosa que implica més inversió i manteniment.

El fet que tinguin menys demanda i escala de producció també fa que siguin més cars de produir.

L'organització també es queixa que seguir una dieta sense gluten pot ser difícil davant de "la despesa addicional que comporta la compra de productes específics, sumat a la possible escassetat en alguns establiments locals més petits".

Per tot plegat, la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya reclama que s'aprovin ajudes per al col·lectiu.