
Catalunya migdia (cap de setmana)
La maire, el sorell o la cinta, els oblidats de la nostra cuina
A les costes catalanes es capturen 230 espècies diferents de peixos i, tot i que són econòmiques, en general només en consumim sis
18/02/2023 - 15.10 Actualitzat 20/02/2023 - 06.30
La maire, el sorell, el pop blanc, el verat, la cinta o la boga són peixos de la nostra costa que es venien i es cuinaven de manera habitual a les llars catalanes anys enrere, però les transformacions socials i els canvis d'hàbits i de consum els han deixat en l'oblit. Són espècies que ara no es coneixen i, per tant, no es consumeixen, fins al punt que només 6 espècies representen el 61% del peix que mengem. Són el lluç, el salmó, el bacallà, l'orada, el seitó i el llobarro, uns peixos que, precisament, es capturen en altres llocs.
Per canviar-ho i tornar a posar a les nostres taules la gran varietat de peixos de proximitat que tenim, neix la campanya "La mar et dona molt més", una iniciativa del Gremi de Peixaters de Catalunya amb el suport de la Generalitat i la col·laboració de la Universitat de Girona i de l'IRTA.
El president del Gremi de Peixaters de Catalunya, Àlex Goñi, explica per què ara aquestes espècies tenen poca sortida al mercat:
"[Tenim] una vida diferent, amb una manera de menjar diferent i, sobretot, de menjar poc a casa. També ens adonem que cada cop cuinem menys. Són factors que perjudiquen el peix perquè, tret del sushi, és un aliment que no es menja cru, sinó que s'ha de coure."
Tot plegat fa que tirem cap a uns peixos que són "ràpids i còmodes", segons Goñi, i que deixem enrere altres espècies assequibles econòmicament, que estan al nostre abast i que tenen moltes propietats nutricionals:
"Tenen una cosa essencial: l'omega-3. El peix blau --sardina, seitó, verat, sorell--, que a més és el més econòmic, en té unes quantitats enormes, i això per al cos és una meravella."
Un altre avantatge d'augmentar el consum d'aquestes espècies tradicionals és que ajudaria a reduir la pressió pesquera sobre els peixos que estan sobreexplotats a la nostra costa.
En general, a més, el consum de peix s'ha reduït un 25% coincidint amb l'elevada inflació, i el Gremi de Peixaters reclama una reducció de l'IVA dels productes pesquers, com s'ha fet amb altres aliments.
Avui és notícia
Quan un embús fantasma atura el trànsit: per què passa i en quins punts n'hi ha més
La IA obligarà els treballadors a reinventar-se: tres experts avaluen com canviarà les empreses
Gossos i drons: així treballen els Agents Rurals per detectar casos de pesta porcina africana
Any horrible de la ramaderia: què explica la conjunció de dermatosi, pesta porcina i grip aviària
Reintroduir el llop per controlar la població de senglars? L'opinió d'ecologistes i ramaders