Tres moments de tres receptes diferents cuinades per Marc Ribas al "Cuines"
Algunes de les receptes catalanes preferides de Marc Ribas

Quins són els plats catalans preferits de Marc Ribas? El seu top 11 amb receptes i trucs

El presentador i xef del "Cuines" revela quins són els plats de cuina catalana que més li agraden
3 min

Hi ha plats que et fan tancar els ulls i recordar diumenges a casa, i Marc Ribas sap com fer-te despertar aquests records. És el que porta molts anys fent a "Cuines": agafar receptes tradicionals i vestir-les amb el seu toc personal, sense perdre'n mai l'essència.

Ara li hem preguntat quins són els plats que més l'apassionen i com els prepara. El resultat és un top 11 de receptes catalanes, des del fricandó al suquet de peix, passant per coques, sarsuela i postres clàssiques. I, com sempre, t'ho deixem tot perquè puguis provar de fer-los a casa. Som-hi!

Els plats imprescindibles de la cuina catalana segons el xef Marc Ribas

1. Fricandó

El fricandó de vedella amb moixernons és un clàssic que Marc Ribas versiona amb el seu segell: una infusió de farigola i pi que aporta aroma de bosc, una picada d'avellanes i xocolata, i tot el gust d'un guisat fet a foc lent, com els d'abans.

2. Suquet de peix

El suquet de peix és un d'aquells plats que fan olor de mar i de diumenge. Marc Ribas el prepara amb un bon fumet de galeres, vi blanc i safrà, i hi cou el peix just el temps necessari perquè quedi melós i gustós. Tradició marinera en estat pur.

3. Escudella de Nadal

L'escudella de Nadal de Marc Ribas és sinònim de festa i tradició. Un brou aromàtic, amb galets, cigrons, pilotes i verdures que bull amb paciència, omplint la cuina d'olors que recorden els diumenges de família. Un plat que abraça i reconforta.

Un plat que abraça i reconforta

4. Pollastre rostit

Un plat de tota la vida, tendre i aromàtic, amb ceba caramel·litzada, alls i herbes que l'enriqueixen de gust. Els pinyons i la picada d'avellanes i pa fregit fan que cada mos sigui reconfortant i casolà.

5. Fideus a la cassola

Un plat tradicional que combina fideus amb pollastre, cansalada i ceba caramel·litzada, tot cuit lentament perquè els gustos s'integrin. Els cigrons i el brou aporten cos i suavitat, els alls i un toc de vi ranci reforcen l'aroma, i el cibulet fresc afegit al final aporta un punt de frescor que fa que el plat sigui complet i reconfortant.

6. Crema de Sant Josep

Unes postres de tota la vida, cremoses i suaus, amb llet, rovells d'ou i un toc de canyella i llimona que fa la crema irresistible. Els encenalls d'ametlla i la xocolata hi donen un toc cruixent i divertit, perfecte per acabar un àpat sense presses.

Perfecte per acabar un àpat sense presses

7. Coca de recapte

La coca de recapte és la cuina de l'hort portada a la taula. "Recapte" significa aprofitar el que tenim: verdures escalivades, arengada, alguna salsitxa. En Marc deixa reposar la massa, l'estira amb generositat i la cobreix amb el farcit. Al forn, tot es fon i els gustos es combinen en un plat senzill però complet.

8. Bacallà a la llauna

Hi ha plats que expliquen d'on venim, i el bacallà a la llauna n'és un. All, pebre vermell, vi blanc i un bon oli que embolcalla el bacallà i els cigrons. Senzill, però amb aquell punt màgic que fa que la cuina faci olor de diumenge.

Senzill, però amb aquell punt màgic que fa que la cuina faci olor de diumenge

9. Sarsuela

Alguns plats són una festa a taula, i la sarsuela n'és el millor exemple. Peix, marisc i tot el gust del Mediterrani units en una cassola plena d'aromes: el fumet, la picada d'ametlles i nyores, el sofregit fet amb paciència. Un mar de sabors que t'embolcalla i et recorda d'on venim.

10. Peus de porc amb bolets

No és el plat preferit de tothom ni del Marc Ribas, però uns peus de porc cuits a foc lent, amb un sofregit de ceba i pebrot verd, un raig de vi ranci i una picada d'ametlles i xocolata, poden fer canviar d'opinió fins i tot al més escèptic.

11. Escalivada amb sardines

Pebrot, albergínia i ceba al forn, acompanyades de sardines a la brasa. La frescor i el gust dels vegetals, combinats amb la senzillesa del peix, fan que aquest plat sigui directe, elegant i reconfortant.

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Cuines

Mostra-ho tot