La trampa dels productes "sense sucre": 8 edulcorants que hauries d'evitar
Que el sucre no és bo per a la salut fa temps que ho sabem. En els últims anys, però, també hem anat descobrint que els edulcorants que s'utilitzen en la indústria alimentària per vendre els productes "sense sucre" tampoc són saludables. Alguns estudis recents, fets en més de 100.000 persones, associen alguns edulcorants artificials amb l'augment del risc de tenir càncer.
La Núria Coll, periodista especialitzada en nutrició, alerta de la confusió que hi ha entre aliments "zero calories" i la salut. "Que no tingui calories, no vol dir que sigui saludable", adverteix. Entre els edulcorants que hauríem d'evitar, hi ha:
- Aspartam. En porten els refrescos "zero" o light".
- Acesulfam, un dels més utilitzats en tots els productes "sense sucre". Tant l'aspartam com l'acesulfam apareixen en la llista dels edulcorants més nocius per a l'organisme (https://www.aditivosalimentarios.com/2016/01/E951.html)
- Sucralosa. Present en melmelades, per exemple.
- Sacarina i el ciclamat
Els polialcohols: el xilitol, el sorbitol o el maltitol són tres edulcorants que s'utilitzen en molts productes "sense sucres afegits". Des de xiclets "sense sucre" a flocs de civada integrals. Tot i que no són tan nocius com els anteriors, s'ha demostrat que l'augment de consum d'aquests edulcorants pot provocar intoleràncies.
Com endolcim, doncs?
Tot i que s'ha venut que la mel, el sucre morè o el xarop d'atzavara són alternatives més saludables que el sucre refinat, Coll assegura que no: "Que tingui més vitamines i minerals que el sucre, no vol dir que deixi de ser sucre i, per tant, se n'ha de consumir menys quantitat." L'ideal, assegura, és endolcir els nostres pastissos i postres amb productes com la carbassa o els moniatos al forn, el plàtan o bé l'eritritol, l'únic polialcohol que, de moment, no s'ha demostrat que pugui afectar el sistema digestiu com ho fan els altres.