Sílvia Munt Premi Gaudí d'Honor 2026
Rosalía LUX Tour
Nou atac israelià Gaza
ES-Alert dana
Federica Mogherini
Matthew Perry
Mundial 2026 Trump
Veritats i mentides immigració
Origen pesta porcina
Ajuts cotxe elèctric
Fira de Guadalajara
Manga Barcelona
Copa del Rei
Atlètic Balears Espanyol
Sant Andreu

L'aquapònia, una tècnica agrícola que redueix un 90% el consum d'aigua

La viabilitat del sistema, que combina la cria de peixos amb el conreu de vegetals fent servir la mateixa aigua, ja s'està provant al Montsià

24/10/2025 - 16.35 Actualitzat 24/10/2025 - 16.36

L'Institut de Recerca en Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) de la Ràpita, al Montsià, té en marxa un projecte per estudiar la viabilitat del cultiu de vegetals associat a la cria de peixos.

La primera conclusió a què han arribat és que es necessita molta menys aigua, un 90% menys. "De mitjana, per produir un enciam es necessiten gairebé uns 13 litres d'aigua, mentre que amb un sistema aquapònic que combini la producció de peixos i la de plantes serien 1,3 litres", destaca Enric Gisbert, cap del programa d'Aqüicultura de l'IRTA.

Com funciona?

Però exactament què cal fer per combinar la producció de vegetals amb la de peixos? Els investigadors remarquen que només cal tenir prou espai per instal·lar un tanc des d'on es criaran els peixos.

L'aigua que en sortirà és la clau de tot plegat, perquè els excrements dels peixos són rics en nitrats, com explica Enric Gisbert:

"Aquests es transformen en nitrats, que són els que utilitzen les plantes per créixer".

El cap del programa d'Aqüicultura de l'IRTA afegeix que els vegetals conreats amb aquest sistema també absorbeixen fòsfor, "que també surt del pinso amb què alimentem als peixos".

L'aigua sobrant del reg dels horts torna després cap als tancs on hi ha els peixos. D'aquesta forma està en permanent circulació.

Mitjançant aquesta tècnica es poden cultivar tota mena de vegetals, siguin enciams, tomàquets o llegums.

Alternativa al cultiu tradicional

Pels investigadors de l'IRTA, l'aquapònia és una tècnica més a tenir en compte de cara al futur. Sobretot en llocs amb molta sequera, com apunta Enric Gisbert: "Podria servir per a recuperar zones que s'havien abandonat per a l'ús agrícola sigui per l'escassetat d'aigua o per la qualitat del sòl".

Però no només en aquests casos, perquè "també podria servir per a la gent que vol diversificar el seu negoci i, a banda de produir plantes, també vol produir peixos".

En aquest sentit, destaca que només hi ha tres empreses a tot l'estat que treballin amb l'aquapònia, dues de les quals són catalanes.

Ara bé, en tot moment estem parlant d'una alternativa. "En cap cas es vol reemplaçar els models tradicionals de producció d'aliments basats en l'horta" resumeix Enric Gisbert.

L'aquapònia s'utilitza des de fa molts anys en països com Mèxic o la Xina.