Consells per a una alimentació saludable
Llegums també a l'estiu: per què n'hauries de menjar més?
Qui diu que a l'estiu no es poden menjar llegums? El director de la Fundació Alicia, Toni Massanés, ha passat pel "Planta baixa" carregat d'arguments i consells per convèncer tothom que, com a mínim, cal menjar-ne quatre dies a la setmana, sigui en el format que sigui
01/07/2024 - 11.06 Actualitzat 19/08/2024 - 14.11
Ja fa temps que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recomana menjar llegums quatre vegades a la setmana i aixó, segons el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, pot canviar a l'alça i passar a dir que caldria menjar-ne cada dia. Per això, ara que estem a l'estiu i que algú pot pensar que no és la millor estació per consumir-ne, Massanés ha portat molts arguments per convèncer-nos a "Planta baixa".
Massanés celebra el fet que els darrers anys ha augmentat el consum de llegums, sigui perquè l'OMS el promou i ha fixat un Dia Mundial del Llegum o perquè la crisi i la inflació també fan que se'n mengin més perquè és una aliment més assequible.
7 raons infal·libles per menjar llegum
Segons Toni Massanés, consumir un superaliment com els llegums només té avantatges i només en casos puntuals es pot desaconsellar. "Hi ha gent que s'ha desacostumat a menjar llegums i és veritat que la digestió pot ser més pesada i és veritat que els llegums pode fer pets. Però no passa res, sempre que no tinguis aquella sensació d'inflar-te i de malestar. La recomanació quan un aliment et causa malestar es retirar-lo de la dieta i anar-lo incorporant poc a poc. Però això no vol dir que deixis de menjar llegums, potser només una en concret". Per tant, a banda d'això, cal tenir en compte tots els avantatges d'aquest grup d'aliments:
- Van bé per a la salut cardiovascular.
- Prevenen alguns tipus de càncer.
- Prevenen la diabetis tipus 2.
- Ajuden a tenir sensació de sacietat.
- Eviten obesitats.
- Els experts diuen que és bo per a nosaltres i per al planeta, perquè són productes vegetals i estan més avall en la cadena tròfica i ens donen els nutrients que necessitem.
- Perquè a casa nostra tenim llegums de proximitat.
D'entre els llegums autòctons que es conreen a Catalunya hi ha diferents varietats i sovint poc conegudes. Són els pèsols negres del Berguedà, la mongeta de Santa Pau, el fesol de l'ull ros del Pla de l'Estany i Empordà, la mongeta de Castellfollit del Boix del Bages, la mongeta de Collsacabra d'Osona, la mongeta del ganxet del Vallès, el cigró d'Oristà a Osona, el cigronet de l'Alta Anoia, el pèsol garrofal de Llavaneres, o la garrofa del Baix Penedès, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Ebre i el Montsià, entre altres.
Però tot i cultivar aqueste i d'altres varietats de llegum, Toni Massanés destaca que a casa nostra som força deficitaris en el cultiu del llegum, i per això la Fundació Alícia promou que els pagesos en plantin més. En general, Europa importa molt llegum de fora tant per a l'alimentació humana com animal, i per ser més sostenible caldria que se'n conreés més aquí.
Idees per menjar més llegums a l'estiu
Sovint s'associa el consum de llegum en plats per menjar amb cullera i també, sobretot de cara a l'estiu, coneixem un munt d'amanides i empedrats fàcils de fer. Però hi ha moltes més maneres de menjar llegums i que sovint ni se'ns acudeixen. Toni Massanés les repassa.
- Hamburgueses de llegum: són fàcils de fer a casa i només cal triturar el llegum que vulguem i afegir-hi una mica d'arròs o un cereal bullit, una mica de ceba i all, per exemple.
- Truites: el llegum també pot ser un bon ingredient per fer amb truita i fugir així de la proteïna animal.
- Saltats: els cigrons amb espinacs en poden ser un exemple, però podem barrejar moltes verdures amb llegum i obtenir així un plat complet.
- Gaspatxo: Toni Massanés ens proposa posar mongeta blanca en comptes de pa a l'hora de preparar aquesta sopa freda.
- Batuts: Combinar llegum amb llet, amb aigua... per què no?
- Bolonyesa: Usar llenties, per exemple, per fer una bolonyesa en lloc de carn picada.
I també maionesa... amb l'aigua del llegum en pot
Per acabar, el director de la Fundació Alícia també ha explicat que molta gent que fa dieta vegana utilitza l'aigua que queda d'escórrer els llegums de pot per fer una maionesa sense ou. Fa la mateixa funció, lligar amb l'oli i la llimona. Se'n diu aquafaba. A banda de poder-se fer servir per fer maionesa, també es pot usar per muntar-la i usar-la en moltes receptes de pastisseria.
Avui és notícia
Gossos i drons: així treballen els Agents Rurals per detectar casos de pesta porcina africana
Any horrible de la ramaderia: què explica la conjunció de dermatosi, pesta porcina i grip aviària
Reintroduir el llop per controlar la població de senglars? L'opinió d'ecologistes i ramaders
Almenys tres morts per un cop de mar al sud de Tenerife
El PSOE cessa la mà dreta de Salazar, l'exassessor de Sánchez acusat d'assetjament sexual