
Catalunya al dia
"M'agrada l'hostaleria però no em compensa": el sector no troba gent per treballar
Moltes de les persones que busquen feina com a cambrers o cuiners troben que les condicions que els ofereixen són massa precàries; la Federació d'Hostaleria assegura que compleix el que marca el conveni del sector
13/06/2023 - 14.59 Actualitzat 20/06/2023 - 13.10
Què passa en el món laboral de l'hostaleria? El sector torna a insistir que comencen temporada sense prou personal; d'altra banda, però, hi ha persones que voldrien treballar-hi i no ho fan perquè diuen que els ofereixen condicions indignes. Uns i altres no es posen d'acord.
Des de Càritas a Girona asseguren que dues de cada cinc persones sense feina i que han atès els últims mesos voldrien treballar al sector. Si no ho fan és perquè les condicions laborals no els convencen.
Un exemple és el de la Lizeth, que actualment està a l'atur, i que ha explicat a Catalunya Ràdio que li encantaria trobar feina a l'hostaleria:
"M'agrada molt atendre les persones, conversar-hi i servir al públic, però no em compensa totes les hores que faig i treballar tant."
En la seva darrera feina al sector, explica que podia fer jornades d'onze hores al dia, sense recuperar descansos i sense que li paguessin les hores extres:
"No tens vida social ni per fer res més. Només vas a la feina, tornes a casa, descanses, i l'endemà tornes a treballar."
De fet, fa només tres mesos que la Lizeth va desestimar l'última oferta per treballar en una cuina:
"Sí que m'han trucat d'altres llocs del sector de l'hostaleria, però amb les mateixes condicions de sempre. Sense cap millora respecte del que ja tinc."
Ella busca una jornada de 8 hores, o bé que es compensin les extres. Creu que li serà més fàcil d'aconseguir en fàbriques, com les de la indústria càrnia.
La rèplica dels empresaris turístics
Des de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, el seu president, Antoni Escudero, assegura que a molts llocs es paga més del que tocaria:
"Els hotelers estem farts d'aquestes coses que diuen. Estem treballant amb un conveni d'hostaleria, negociat amb els sindicats i d'allà surten els salaris i els horaris que cobra tothom."
El conveni marca que la jornada laboral és de 40 hores setmanals, amb un descans mínim de dos dies seguits, i el sou mínim està per sobre del que estipula el govern: segons la taula salarial, el sou d'un cambrer o d'un cuiner ronda entre els 1.300 i els 1.500 euros bruts al mes, depenent de la categoria i sense comptar plusos.
Escudero creu que no troben gent pel canvi cultural que hi ha i es qüestiona les ajudes econòmiques institucionals a la gent que no té feina i que podria treballar:
"Prioritzen l'oci abans de la feina i tenir responsabilitats i, a més, tenim una societat subsidiada. Costarà molt d'endreçar-ho tot."
Pels hostalers, ara a l'atur es pot arribar a guanyar gairebé el mateix que treballant, i creuen que això també fa que no trobin personal.
Hotels més cars aquest estiu
Mentre es debat sobre la necessitat de professionals, el sector turístic no deixa d'augmentar preus. Els hotels de Lloret de Mar, juntament amb els de Salou, són els destins de platja que més s'han encarit, un 34% en comparació amb fa un any.
Una habitació en aquestes destinacions costa de mitjana 126 euros, quan fa un any en valia 94. Així ho recullen les dades del portal de reserves eBooking, que alerta que una pujada continuada dels preus, a la llarga, pot fer que els turistes estrangers optin per altres destins com Grècia o Portugal.
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
La Comissió Europea desaconsella sacrificar senglars i recomana deixar que el virus actuï
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana