Marc Ribas: "Estava fins als nassos de pop amb parmentier trufat"
Amb la seva naturalitat habitual, l'egarenc Marc Ribas, cuiner i presentador dels programes de 3Cat "Joc de cartes" i "Cuines", ha visitat "Col·lapse" per parlar del món culinari, de la creativitat i d'hàbits alimentaris. Entre reflexions sobre el valor del territori i la feina dels artesans deixa clara una idea: la seva cuina és una forma de cultura i de reivindicació.
Recuperar la cuina catalana
El cuiner i presentador Marc Ribas explica que la seva motivació principal és recuperar la cuina catalana tradicional: "És el que a mi m'emociona: aconseguir que es recuperi la cuina catalana a través dels meus programes."
Ribas reivindica la seva tasca com a altaveu cultural i gastronòmic: "Expliquem el que es fa al territori, parlem del sector primari, dels artesans i artesanes i de la cuina del nostre país."
Confessa que va sentir la necessitat de fer-ho perquè veia com els plats de tota la vida desapareixien de les cartes:
Estava fins als nassos d'anar on anessis i trobar pop amb parmentier trufat enlloc de fricandó, peus de porc escudella Llavors vaig decidir demanar sempre plats tradicionals.
Hereus del Bulli
També defensa la cuina creativa davant qui la qüestiona: "No és cap estafa, és un tipus de cuina." I reivindica Catalunya com el bressol de la cuina més innovadora del món: "En Ferran Adrià, l'Albert Adrià, els germans Roca, el que s'està fent al Disfrutar Hem tingut els tres millors restaurants del món en menys de 100 quilòmetres a la rodona."
Per a ell, la creativitat és un talent reservat a pocs:
No tothom pot fer cuina creativa, com tampoc tothom pot ser Messi.
I reconeix el llegat del restaurant que ho va canviar tot:
Tot el que s'està fent avui gastronòmicament parlant, pel que fa a restaurants Michelin, és gràcies al que va fer el Bulli.
Dietes i xarxes socials
El cuiner es mostra crític amb les modes alimentàries i les dietes de xarxes com TikTok:
No estic d'acord amb les dietes. Crec que s'ha de tenir una mica de sentit comú i uns hàbits nutricionals saludables; això t'ho marca l'Organització Mundial de la Salut; no cal seguir ningú de TikTok.
Ribas defensa la dieta mediterrània i aposta per la flexibilitat: "Si segueixes uns hàbits saludables, que no deixen de ser la dieta mediterrània, i un dia tens ganes de fer un desastre, doncs vas i el fots."
Cuina i dona
Sobre la desigualtat de gènere en el món de la restauració, Ribas és clar: "Com a tots els càrrecs importants, sempre hi trobem més figures masculines, perquè en la societat masclista en què vivim les dones s'han desplaçat a feines com la maternitat."
Assenyala que l'exigència del sector sovint fa difícil la conciliació familiar:
Si busques l'excel·lència, amb quaranta hores a la setmana i quaranta dies de vacances no hi arribaràs. Moltes vegades això és incompatible amb la paternitat i la maternitat.
Malgrat tot, celebra que la tendència està canviant: "Crec que hi ha d'haver un equilibri, perquè enriqueix els equips. Durant una època gairebé tot el que trobaves eren nois, i ara ja no. Actualment, a la cuina del Ciri, hi tinc més figures femenines que masculines."
