Omplir el cistell amb aliments frescos costa un 20% més
Omplir el cistell amb aliments frescos costa un 20% més (iStock / Hispanolistic)

Menjar sa surt car: l'OCU demana rebaixar l'IVA dels aliments frescos

Un cistell de la compra saludable costa un 20% més que un que combini aliments frescos i processats
La periodista Clara Virgili mirant a càmera
Periodista de 3CatInfo
3 min

Segons un estudi de l'organització de consumidors OCU, prioritzar la compra d'aliments saludables implica un sobrecost del 20% de mitjana respecte d'una cistella convencional. Per mirar de compensar-ho, l'entitat demana que es rebaixi l'IVA dels aliments frescos.

L'OCU realitza un estudi anual de preus que anomenen "Cistell OCU" i calcula el preu d'alguns productes a més de 600 supermercats de 183 municipis. Aquest cistell està format per 241 productes entre alimentació, higiene i neteja, i han pogut comprovar que enguany surt un 3% més car que l'any passat.

El principal responsable d'aquest encariment són els productes frescos, que han pujat un 8%. L'estudi aprofundeix en aquest aspecte i determina que, eliminant els productes d'higiene i neteja, el cistell amb els 224 productes d'alimentació que hi queden té un cost mitjà de 181 euros.

Pagament amb targeta en un supermercat
Pagament amb targeta en un supermercat (iStock / Viktoriia Hnatiuk)

Però si en aquest mateix cistell s'eliminen els aliments no compatibles amb una dieta sana i saludable, com refrescos i processats, i se substitueixen per d'altres que sí que ho són, el preu mitjà puja a més de 215 euros. Per tant, hi ha una diferència de 35 euros entre les dues opcions.

Barcelona i Girona són de les ciutats més cares per fer la compra saludable, amb un sobrecost anual per família que pot arribar als 700 euros.

Rebaixar l'IVA per controlar la inflació

Per mirar de contenir la inflació, l'Organització de Consumidors i Usuaris demana rebaixar temporalment l'IVA dels aliments frescos. Concretament, proposa rebaixar del 4 al 0% l'impost dels aliments bàsics de primera necessitat com la verdura, la fruita, la llet i els ous, i reduir del 10 al 4% l'IVA de la carn i el peix.

Una iniciativa que el gastrònom i director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, veuria amb bons ulls: "Benvingudes les accions que afavoreixin la compra de productes sans, frescos, de proximitat i que mantinguin el sistema alimentari." Assegura, però, que això ha de venir acompanyat d'altres accions.

Perquè si no, això acaba revertint en problemes de salut que acaben sent molt més greus evidentment a les capes socioeconòmiques desafavorides.

Massanés creu que també cal fomentar que la gent cuini més a casa, en lloc de recórrer als menjars precuinats. Segons l'OCU, el consum de plats preparats, com les pizzes, els arrebossats industrials, les pastes farcides o les postres làctiques, ha augmentat un 38% la darrera dècada.

El peix de proximitat és més saludable i barat
El peix de proximitat és més saludable i barat (iStock / mixetto)

El director de la Fundació Alícia lamenta que, a Catalunya, "en 15 anys hem reduït un 30% el consum de fruita i gairebé un 30% el consum de peix, i això és dolent per a la nostra salut". Massanés destaca la importància de fer pedagogia, sobretot en el cas del peix.

"Estem deixant de menjar peix, però no necessàriament el més car. Pensem que només podem comprar salmó, que ve de Noruega i té el preu que té, i es descarta peix menut, que és més econòmic, com les cananes per exemple, perquè hem deixat de conèixer-lo i de menjar-lo", assegura.

El gastrònom insisteix en la importància de comprar productes frescos de proximitat.

Consells de l'OCU per comprar sa sense gastar de més:

  • Planificar la compra amb una llista tancada per evitar temptacions poc saludables i cares.
  • Comprar productes de temporada: és quan la fruita, la verdura i el peix ofereixen millor qualitat i preu.
  • Consumir peix i verdura congelats: les anàlisis comparatives demostren que acostumen a ser més barats i mantenen el valor nutricional.
  • Comprar peces senceres de carn o de peix per trossejar-les i congelar-les segons l'ús que se n'hagi de fer.
  • Aprofitar les ofertes de productes a punt de caducar que ofereixen la majoria de supermercats.

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Alimentació

Mostra-ho tot