
Menys omega-3 i més plàstic a les sardines i a les anxoves del Mediterrani
Una recerca detecta menys greix als exemplars capturats a la Costa Brava, i una altra troba microplàstics a més de la meitat dels del Mediterrani Occidental
Josep Maria Camps Collet
27/06/2020 - 18.06 Actualitzat 09/11/2021 - 08.25
Sardines i anxoves (o seitons, com també se'ls anomena) suposen gairebé el 40% de les captures pesqueres al nord-oest del Mediterrani, però els últims anys la qualitat d'aquest peix està baixant.
Ho han constatat dues recerques recents, una feta a la Costa Brava, que hi ha trobat menys greix, i una altra en una zona molt més àmplia, que hi ha trobat microplàstics.
Menys omega-3
La primera recerca, feta per investigadors de la Universitat de Girona, la UdG, i l'IRTA, ha trobat que el nivell de greixos omega-3 d'aquestes dues espècies ha baixat força en els últims 10 anys.
A l'hivern és quan acostumen a tenir-ne menys, però ara també passa a la primavera i a l'estiu, que és quan el plàncton de què s'alimenten acostuma a ser més abundant.
Els greixos omega-3 no només són importants per a l'alimentació humana, sinó que també són clau en la reproducció i el creixement dels peixos, que es ressenten molt d'aquesta disminució.
Hipòtesi: aigua massa calenta
La hipòtesi amb què treballen els investigadors és que ara hi ha menys plàncton i de menor qualitat, i ho atribueixen sobretot a l'augment de la temperatura de l'aigua.
Per fer aquesta recerca s'han analitzat uns 2.000 exemplars de sardines i seitons capturats per pescadors dels ports de Blanes, Roses, Sant Feliu de Guíxols, l'Escala i Palamós.
La importància d'aquesta recerca no es limita a les dues espècies analitzades, perquè al seu torn són part fonamental de la dieta d'espècies més grans, com el lluç, que també es veuen afectades.
Microplàstics
L'altra recerca ha trobat microplàstics al sistema digestiu del 58% de les sardines i del 60% de les anxoves pescades al Mediterrani Occidental.
Són partícules i fibres de plàstic de mides inferiors als 5 mil·límetres, invisibles a simple vista i que afecten sobretot peixos petits i altres animals marins, molts d'ells comestibles.
Aquest estudi, publicat a la revista Marine Pollution Bulletin, l'han fet investigadors de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC i de l'IFREMER francès.
Més microplàstics i més paràsits
Els peixos que es mengen els microplàstics també són els que tenen més paràsits al sistema digestiu, com ara larves, trematodes i nematodes i, en general, pitjor salut.
Les investigadores Maria Grazia Pennino i Marta Coll volen ara esbrinar per què es produeix aquesta coincidència. Coll destaca el valor d'aquest tipus de recerques:
"Els resultats de l'estudi evidencien la importància de la monitorització continuada del medi marí, que ens permet avaluar la salut dels ecosistemes marins i el seu impacte sobre els éssers humans."
Les sardines pescades al golf d'Alacant són les que tenen més microplàstics als sistemes digestius, mentre que, pel que fa a les anxoves, són les de més al nord, entre el delta de l'Ebre i el golf de Lleó.
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
El pes del sector porcí català: 4.260 milions d'euros de negoci a l'exterior
La Comissió Europea desaconsella sacrificar senglars i recomana deixar que el virus actuï
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea