La falta de vitamina D per la dieta o el poc sol augmenta el risc de càncer colorectal
El peix blau, com les sardines, és una font de vitamina D

Menys omega-3 i més plàstic a les sardines i a les anxoves del Mediterrani

Una recerca detecta menys greix als exemplars capturats a la Costa Brava, i una altra troba microplàstics a més de la meitat dels del Mediterrani Occidental
Josep Maria Camps Collet
3 min

Sardines i anxoves (o seitons, com també se'ls anomena) suposen gairebé el 40% de les captures pesqueres al nord-oest del Mediterrani, però els últims anys la qualitat d'aquest peix està baixant.

Ho han constatat dues recerques recents, una feta a la Costa Brava, que hi ha trobat menys greix, i una altra en una zona molt més àmplia, que hi ha trobat microplàstics.

Anxoves
Anxoves (o seitons)

Menys omega-3

La primera recerca, feta per investigadors de la Universitat de Girona, la UdG, i l'IRTA, ha trobat que el nivell de greixos omega-3 d'aquestes dues espècies ha baixat força en els últims 10 anys.

A l'hivern és quan acostumen a tenir-ne menys, però ara també passa a la primavera i a l'estiu, que és quan el plàncton de què s'alimenten acostuma a ser més abundant.

Els greixos omega-3 no només són importants per a l'alimentació humana, sinó que també són clau en la reproducció i el creixement dels peixos, que es ressenten molt d'aquesta disminució.

Diversos pescadors en una embarcació de Palamós (ACN)
Pescadors baixant les captures del dia al port de Palamós (ACN)

Hipòtesi: aigua massa calenta

La hipòtesi amb què treballen els investigadors és que ara hi ha menys plàncton i de menor qualitat, i ho atribueixen sobretot a l'augment de la temperatura de l'aigua.

Per fer aquesta recerca s'han analitzat uns 2.000 exemplars de sardines i seitons capturats per pescadors dels ports de Blanes, Roses, Sant Feliu de Guíxols, l'Escala i Palamós.

La importància d'aquesta recerca no es limita a les dues espècies analitzades, perquè al seu torn són part fonamental de la dieta d'espècies més grans, com el lluç, que també es veuen afectades.

Microplàstics

L'altra recerca ha trobat microplàstics al sistema digestiu del 58% de les sardines i del 60% de les anxoves pescades al Mediterrani Occidental.

Són partícules i fibres de plàstic de mides inferiors als 5 mil·límetres, invisibles a simple vista i que afecten sobretot peixos petits i altres animals marins, molts d'ells comestibles.

Aquest estudi, publicat a la revista Marine Pollution Bulletin, l'han fet investigadors de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC i de l'IFREMER francès.

Fragment microscòpic de plàstic blau entre el contingut dels budells d'una anxova (Foto: Marta Albó-Puigserver)


Més microplàstics i més paràsits

Els peixos que es mengen els microplàstics també són els que tenen més paràsits al sistema digestiu, com ara larves, trematodes i nematodes i, en general, pitjor salut.

Les investigadores Maria Grazia Pennino i Marta Coll volen ara esbrinar per què es produeix aquesta coincidència. Coll destaca el valor d'aquest tipus de recerques:

Els resultats de l'estudi evidencien la importància de la monitorització continuada del medi marí, que ens permet avaluar la salut dels ecosistemes marins i el seu impacte sobre els éssers humans.

Les sardines pescades al golf d'Alacant són les que tenen més microplàstics als sistemes digestius, mentre que, pel que fa a les anxoves, són les de més al nord, entre el delta de l'Ebre i el golf de Lleó.

Barques de pesca al Serrallo de Tarragona
Barques de pesca al Serrallo de Tarragona (CCMA)

Avui és notícia

Més sobre Pesca

Mostra-ho tot