
Receptes del Marc Ribas per a "Cuines"
Nyàmera: què és i com cuinar aquest gran tubercle amb receptes fàcils
Les nyàmeres són fàcils de cuinar, km 0, de temporada i amb un gust molt delicat. Un tresor culinari que potser t'estaves perdent
29/11/2019 - 14.34 Actualitzat 04/03/2022 - 08.21
QUÈ ÉS: un tresor a preu petit
És un tubercle emparentat amb els gira-sols, però té gust de carxofa. Sembla una patata, però més boteruda. En diuen nyàmeres, però també pataques, patarotes, setembres, dimonis, nyames, nyapes, batata de la Noguera... Tot de noms especials per a un ingredient també especial. Al "Cuines" el tenim com un d'aquests luxes que et respecten la butxaca. Vaja, que no et costarà un ull de la cara i aportarà un gust fora del comú als teus plats. A nivell nutritiu és un hidrat de carboni i conté inulina, un tipus de fibra que pot ajudar al bon funcionament de la flora intestinal. I com que no té fècula, és una opció excel·lent per a les persones amb diabetis.
QUAN TROBAR-NE: producte de temporada
La temporada és curta. Només es troba a finals de tardor i part de l'hivern. D'acord... no en tenim sempre però això encara la fa més especial. Un d'aquests petits tresors que cal aprofitar quan n'arriba el temps. Com el calçot, la carxofa o el tirabec.
ON TROBAR-NE: km 0
A Catalunya s'ha fet servir històricament. N'hi ha a l'Empordà, la Garrotxa, el Berguedà, la Noguera... Durant la postguerra era un ingredient imprescindible a moltes cases: el seu conreu és fàcil i altament productiu. Amb el temps, el seu consum ha anat de baixa i avui pot ser que et costi trobar-ne. Si és el cas, prova-ho a les parades de pagès, les ecològiques o les de km 0.
COM CUINAR-LES: 4 receptes fàcils de fer
Si saps cuinar una patata, la nyàmera no tindrà secrets per a tu. Només has de saber que conté molta aigua i té una cocció més curta que la patata. Se'n poden fer cremes, truites, conserves... Per fer-t'ho encara més fàcil, aquí tens 4 receptes que en Marc Ribas ha fet al "Cuines".
- ▶️ 1. Consomé
Quan fa fred, una sopa calentona sempre va bé. Aquesta és de gallina i duu una combinació de tubercles: pastanagues, api-rave i nyàmera.
- ▶️ 2. Truita jardinera
Si t'agraden els esmorzars de forquilla, aquesta és una bona opció. I si no, també és perfecte per dinar o sopar. Una truita de nyàmera, pebrot i mongeta, ben acompanyada.
- ▶️ 3. Arrels rostides
Un plat molt gustós i fàcil de fer, en què la nyàmera comparteix protagonisme amb altres arrels com la pastanaga, el nap negre o el colirave.
- ▶️ 4. Sopa de pobre
Que se'n digui "sopa de pobre" no vol dir que sigui un plat menor i sense gràcia. Al contrari: és molt bona, econòmica i nutritiva. Un plat que la butxaca t'agrairà i el paladar, també.
Avui és notícia
L'avís per pluja es desplaça cap al sud després de forts aiguats a Badalona i tot el Barcelonès
Brussel·les flexibilitza la prohibició total de vendre cotxes de gasolina a partir del 2035
Quant valdran els principals títols de transport públic el 2026, si es manté l'aportació estatal
La Xina rebaixa els aranzels al sector porcí català al 9,8%: "És una gran notícia"
Confirmen la mort de 10 senglars més per pesta porcina africana i ja en són 26, tots dins el radi