Per què s'apuja tant el preu del porc? El mal de l'orella blava, el principal culpable
Fa onze setmanes seguides que el preu del porc al mercat majorista va a l'alça. El porc, un producte habitualment econòmic, mai s'havia pagat tan car com ara, com noten els consumidors quan en van a comprar a la xarcuteria o als supermercats.
A la llotja de Mercolleida, on es marca el preu de referència per a tot Espanya i part d'Europa, el preu del quilo d'animal viu ha superat per primer cop els dos euros, més del 22% per sobre del que es pagava a principis d'any.
L'escalada de preus s'explica pel cost del pinso i per una malaltia, coneguda com el mal de l'orella blava, que ha mort milers d'animals. Es tracta de la Síndrome Reproductiva i Respiratòria Porcina (PRRS, per les sigles en anglès), amb una variant altament patògena del virus anomenada Rosalia.
"Ningú podia imaginar que s'arribés en aquests preus, però està més que justificat pels problemes sanitaris", explica Eduardo Costa, director de Piensos Costa.
La malaltia ha provocat una gran mortalitat de bestiar a les granges de tot l'estat i ha fet baixar l'oferta d'animals per sacrificar a l'escorxador. "S'ha emportat entre 5 i 6 milions de porcs, que falten, i els preus s'apugen cada setmana", apunta Costa.
Les indústries càrnies asseguren que no han pogut repercutir aquest increment als seus clients, que són grans superfícies, supermercats i carnisseries, perquè "hi ha la barrera de la gran distribució", segons Joan Costa, director executiu de Noel Alimentària, que afegeix que "el consum ha baixat".
Ramaders i indústries auguren que a curt termini la cotització del porc a Mercolleida continuarà pujant.