El forn de pa Dalmau de Rupià
El forn de pa Dalmau de Rupià (CCMA )

Pobles sense fleca per falta de relleu: Rupià diu adeu a 140 anys del forn Dalmau

No és un cas aïllat, passa a més pobles, que veuen com van desapareixent les fleques tradicionals
1 min

Al poble de Rupià, de 270 habitants, al Baix Empordà, hi ha un forn de pa amb més de 140 anys d'història. Ara, però, té previst tancar aviat per falta de relleu. Una situació que passa en molts pobles, que estan perdent les fleques tradicionals.

Josep Maria Dalmau n'és el flequer. Va créixer a l'obrador del forn Dalmau, que el seu besavi Pere Dalmau va obrir el 1878. Des de llavors ha passat de pares a fills, que han seguit elaborant pa blanc de manera tradicional.

Però la nissaga de forners s'acabarà d'aquí poques setmanes, quan en Josep Maria es jubili. Com explica, cada dia se li fa més pesat aquest ofici.

Per començar treballo sis dies i no cinc, i de nits, però el més pesat són els dissabtes perquè treballo 24 hores seguides.

En Josep Maria diu que hi ha algú interessat a mantenir el negoci, però de moment el relleu no està tancat. La seva previsió és abaixar la persiana quan se li acabi la llenya amb què alimenta el forn.

Molts clients fan quilòmetres per anar-hi a comprar el pa. Del forn Dalmau, tenen molta anomenada els llonguets i la coca dolça.

La jubilació, la manca de relleu generacional i la competència del pa congelat són els principals motius de tancament de les fleques. Segons el Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines, d'aquí a 10 anys hauran tancat el 40% dels forns que hi ha actualment a la demarcació.

En el següent video es pot veure la història del forn Dalmau i com els clients el trobaran a faltar:

Avui és notícia