
Recuperar la pau digestiva després de Nadal: els millors aliments per superar els excessos
La cremor, la inflamació o la fatiga que poden produir-se pels àpats copiosos poden compensar-se amb aliments més suaus i mantenint una certa activitat física, especialment després de menjar
Redacció
28/12/2025 - 07.28 Actualitzat 28/12/2025 - 07.36
Guisats, salses, menús de tres plats, dolços, licors... Els excessos d'aquests dies als àpats de Nadal poden passar factura a la nostra salut metabòlica i cardiovascular, i donar-nos problemes digestius com la cremor d'estómac, entre d'altres.
Per això, els dies després de grans banquets a taula, els nutricionistes recomanen consumir aliments més lleugers per recuperar la microbiota.
També és important no deixar de banda la rutina física, per molt que ens cridi més l'atenció el "sofà, manta i pel·li".
Toni Solà, dietista-nutricionista i vocal del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, explica que els àpats copiosos poden descompensar-nos, "la microbiota intestinal s'altera i pot augmentar la permeabilitat i generar més inflamació, més gasos...".
A més, les menjades plenes d'aliments rics en sucre i greixos poden produir-nos "pics de glucosa" que resulten "difícils de controlar" i poden produir-nos "aquesta sensació de fatiga posterior".
Aliments que hauríem d'evitar
Si tenim símptomes com la cremor o l'acidesa, explica Solà, el millor és "evitar o reduir al màxim" aquells aliments que en poden generar més. És el cas de les espècies, la xocolata, l'excés de cafè i els àcids com poden ser els sucs de taronja.
En cas que ens sentim inflamats, el servei d'endocrinologia i nutrició (Endocs) de la Clínica Dexeus assenyala com a aliments a evitar els sucres refinats, els greixos saturats, les carns processades i l'alcohol.
Adverteixen que les carns processades, com els frankfurts o les hamburgueses, i la brioixeria industrial combinen els greixos saturats i els sucres, que combinat amb begudes ensucrades o alcohol formen un "còctel Molotov".
La inflamació no és res més que una forma del nostre organisme de defensar-se.
Aliments que ens poden ajudar
Per millorar el nostre benestar digestiu després dels excessos nadalencs, el dietista i consultor d'alimentació Toni Solà recomana menjar aliments reduïts en greixos i alts en proteïnes.
Per reduir la sensació d'acidesa o cremor, els nostres millors aliats, diu Solà, són "la patata bullida, el puré de patata, el pollastre, el peix blanc o la civada, que també ajuda".
També insisteix que malgrat que siguin dies de vacances, cal mantenir la rutina física i fer activitats que no siguin d'alta intensitat com caminades o passejades. Moure's una mica després de menjar ajuda a reduir els pics de glucosa.
Pel que fa a aquesta sensació de tenir la panxa inflada, Endocs Dexeus apunta com a principals aliments antiinflamatoris els d'origen vegetal: les fruites, hortalisses, llavors i l'oli d'oliva extra verge.
També els que contenen probiòtics naturals s'associen a l'antiinflamació pels seus efectes beneficiosos sobre la microbiota, com el iogurt, el formatge, el quefir, el xucrut o el kombutxa. Igual que els rics en omega-3, com la fruita seca.
Avui és notícia
Seria viable una Catalunya amb 10 milions d'habitants? L'augment de la població, a debat
Reptes polítics del 2026 i què ha quedat pendent: de l'habitatge al finançament o l'amnistia
Mor als 71 anys Carles Vilarrubí, empresari i exvicepresident del Barça
Mor Brigitte Bardot als 91 anys, la icona del cinema que va dedicar la vida als animals
El temporal arriba a la fi, però es demana prudència pel risc d'allaus i el cabal dels rius