Últimes hores per fer la compra dels àpats de Nadal: torrons més cars i gambes prohibitives
Aquest dimecres és 24 de desembre, i la gent que ha esperat al final per comprar els ingredients per als àpats de Nadal i fan les últimes visites a les botigues i als mercats, han de pagar la majoria de productes més cars que l'any passat.
Segons un informe elaborat per l'Organització de Consumidors i Usuaris, l'OCU, en els últims 10 anys l'encariment acumulat ha estat del 57%, amb pujades més fortes en els productes frescos.
L'informe també diu que això ha fet que moltes famílies hagin canviat d'hàbits alimentaris per aquestes dates, i que en molts casos s'han decantat per productes menys saludables.
La gamba de Palamós, amb preus molt alts
Als mercats de Barcelona les carns de vedella, cabrit i xai és força més cara, mentre que l'aviram té preus més estables, i entre el peix i el marisc més típics d'aquests àpats, el rap i la gamba són més cares.
Precisament la gamba és un dels productes més buscats aquests dies, i a la llotja de Palamós s'ha arribat a pagar a 194 euros el quilo, un molt bon preu per als pescadors, però no tant per als compradors.
A causa del mal temps, aquest dimarts la meitat de barques no han sortit a pescar, però les que ho han fet l'esforç els ha valgut la pena. Ho podeu veure en aquest reportatge:
Campanya històrica de l'ametlla, però torrons més cars
Un altre producte que és més car aquest any són els torrons, principalment per l'augment de preu de l'ametlla, que costa entre un 6% i un 10% més, mentre que als productors els paguen un 25% més.
A més, aquest augment, paradoxalment, va acompanyat d'una pujada molt considerable de la producció d'ametlla, fins a un 35% més, una molt bona notícia després de dues campanyes molt afectades per la sequera.
De fet, afirmen que és la millor campanya d'ametlla de la història i que això passa en un moment en què aquest producte està en plena expansió gràcies al regadiu i es ven molt a l'estranger, sobretot a països de la Mediterrània.
Podeu veure en quin punt està aquest sector en el següent reportatge:
En pocs anys, l'ametlla ha passat de ser un cultiu gairebé marginal a ser força productiu i en expansió, i la seva qualitat fa que sigui valorada internacionalment i n'ha augmentat molt la demanda.