Una eina d'IA analitza les olives al molí per millorar la qualitat de l'oli
Empordàlia té el celler de la Cooperativa a Pau, un municipi de menys de 600 habitants, de l'interior de l'Alt Empordà. Quan és època de collita, els productors hi porten els camions amb les olives que han de passar pel molí. Per tant, és una època de molt moviment.
Aquest any, el celler ha incorporat un sistema innovador: ha aplicat la intel·ligència artificial per millorar la qualitat de l'oli. Quan les olives estan netes i són a la cinta transportadora passen per sota d'un aparell que els hi fa 100 fotografies per segon i les analitza.
Una anàlisi instantània
L'anàlisi diferencia les olives en funció de la maduresa, el color, les impureses o els cops que han rebut, per exemple, i els resultats els poden veure immediatament des de l'ordinador que recopila totes les dades.
Simó Casanovas, gerent d'Empordàlia, especifica que amb aquesta anàlisi saben el percentatge de les olives fetes malbé:
Per fer oli de qualitat, no podem baixar del 90% d'olives sanes.
Afegeix que la nova tecnologia, anomenada Etria, serveix per avalar el triatge de les olives, que abans es feia visualment, i remarca que les dades els serviran per a la pròxima campanya:
Sabem l'índex de maduresa per tenir el millor oli i ho farem servir per als dies de collita de l'any que ve.
L'oli de Pau s'elabora només amb dues varietats d'olives empordaneses, argudell i corivell, i forma part de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà.
Després de 3 anys de sequera, aquesta collita han tornat a les xifres de producció d'un any habitual. Uns 130.000 litres.
