Vaques japoneses pasturen per Osona
Antigament, al Japó, els posaven música, els feien massatges i els donaven sake o cervesa perquè es recuperessin de les dures feines del camp. La llegenda diu que per això la carn de la raça Wagyu és tan bona.
A Tavertet, a Osona, no fan res d'això, però el resultat continua sent una carn de gran qualitat, molt gustosa i preuada. Ho saben bé els restaurants de la comarca que l'ofereixen com una exquisidesa.
El propietari de l'explotació, Rafel Rodenes, fa aquesta comparació:
És el pernil ibèric del boví. Una carn molt gustosa.
La clau és la genètica de la raça i la manera de criar-les. Una vedella normal viu des de petita en una granja i es mata als 11 mesos.
A Tavertet, les vaques viuen en llibertat fins als dos anys i mig, mengen glans, arbustos i farigola. Tot és ecològic.
Cada dia pasturen per una parcel·la diferent i no repeteixen fins al cap de 30 o 35 dies. És un sistema de rotació de pastura i regeneració, tal com explica Rafel Rodenes.
No adobem, ni sembrem, ni llaurem. Tot ho fan les vaques.
Van començar fa dos anys comprant una cinquantena de vaques d'aquesta raça a Extremadura, i ara ja en tenen 134. Després de mesos d'engreix i pastures, ja han començat a sacrificar els primers exemplars de carn.
Perquè no s'estressin, les transporten soles i amb el temps d'espera just.
Aquest any, després de mesos de tràmits, han aconseguit que una associació australiana certifiqui que les vaques són 100% de pura raça Wagyu.
Per cert, en japonès, "Wagyu" vol dir "vaca".
