Viticultura inclusiva amb "altres capacitats" per fer vi amb segell de Collserola
Trobem els treballadors de camp veremant a la vinya de la santgiovese. El Juan Ignacio, amb la tisora, curosament, treu els grans de raïm pansificats dels gotims. "S'han de deixar els grans sans, fem vi ecològic", explica. Fa 5 anys que és a Can Calopa de Dalt, la finca de Collserola que l'Olivera gestiona en règim de concessió i on desenvolupa part dels seus programes d'integració social.
L'Olivera és una cooperativa d'iniciativa social que treballa al món rural o periurbà. És el cas de la finca de Can Calopa, a tocar de Molins de Rei i dins del municipi de Barcelona.
L'Olivera va néixer el 1974 a Vallbona de les Monges per donar una vida digna a persones amb discapacitats de tota mena, sobretot les intel·lectuals. Després s'han obert a altres tipologies amb contractes d'inserció laboral pensats per a persones que també estan en risc d'exclusió social. I aquí el ventall s'obre a molts perfils de persones.
Vinyes i vi amb valors
En arribar, tot just deixada la carretera de Vallvidrera que circula a tocar de bosc, trobem la masia en un cantó i a baix les vinyes. Els ceps posen fre al creixement del bosc. Fan allò que es diu "mosaic" agrícola, tan important com s'ha demostrat per combatre els incendis forestals.
Són camps recuperats, perquè Can Calopa, com tantes masies de la serralada, també s'havia abandonat.
"És una vinya amb molts valors", ens diu orgullosa Dolors Llonch. Ella ha estat des de 2010 la directora del projecte, quan l'Olivera va guanyar la concessió per gestionar l'espai per primer cop.
Té un valor patrimonial, de recuperació del paisatge i de la pagesia a la serralada, però sobretot de recuperació de persones.
És el cas del Juan Ignacio, el veremador, que està content amb la feina. "El camp és la meva passió", diu.
Viu en un pis amb un altre noi, que també veiem veremar, i així poden desenvolupar la seva autonomia. "Abans vivia a la residència d'aquí, a Can Calopa. Però allà teníem tot el dia monitors i ara, al pis, estem més lliures, tenim clau i ens hem de cuinar nosaltres", explica.
I és que forma part d'un programa de pisos amb "acompanyament" de personal especialitzat de l'Olivera, una mena de supervisió subvencionada per la Generalitat.
Comparteixen espai amb altres casos de persones amb discapacitat o altres situacions personals. I és que es barregen circumstàncies vitals molt diverses. Sovint han nascut en entorns econòmicament molt desafavorits, amb famílies desestructurades, i s'hi afegeix una discapacitat intel·lectual. Tot allò que eleva el risc d'exclusió social.
Quan l'edat és un problema afegit
Veure's gairebé al carrer perquè no hi ha manera de trobar feina, encara que no tinguis cap discapacitat, és un altre tipus de problema que condueix a l'exclusió. Més encara si passes dels 50 anys.
És el cas de Jordi Ribas, que s'ha retrobat amb la seva feina de cambrer a la Vinoteca de Can Calopa. "Perds la poca autoestima que et queda, penses que no vals res. Fàcilment s'entra en una roda depressiva. A tothom li recomano que demani ajuda, com vaig fer jo. Sol no te'n surts", confessa el Jordi.
Ara està en els primers mesos d'un contracte de tres anys, per després passar a l'empresa ordinària. Té un contracte d'inserció com als que s'acullen també, per exemple, migrants per regularitzar la situació.
Vins i olis de qualitat
L'Olivera-Can Calopa passa inspeccions i controls de la Generalitat per comprovar que els seus contractes d'inserció no amaguen explotació encoberta. "Sabem que hi ha empreses que així tenen mà d'obra barata, per això considero que estan molt bé els controls", reconeix Dolors Llonch, qui explica que ells no fan "caritat".
La seva targeta de presentació són uns vins i olis excel·lents. Han anat canviant les varietats que hi havia quan es van fer càrrec de Can Calopa, com aquella santgiovese que veremava el Juan Ignacio i que en el futur serà substituïda per una altra varietat autòctona, com el xarel·lo o la garnatxa, que veiem créixer en altres feixes. En total, 2,5 hectàrees de vinya.
Amb aquest personal amb "altres" capacitats —i amb el suport de personal especialitzat— fan uns vins, i també uns olis, reconeguts i premiats per la seva qualitat.