El preu de l'oli d'oliva arriba a rècords històrics: per què?
En els últims mesos, el preu de l'oli d'oliva verge extra ha crescut prop d'un 30%: la garrafa de cinc litres, un dels envasos més habituals, ja supera els 40 euros, quan al principi de la campanya es venia a 28 euros. Aquest augment inèdit està causat per la sequera, que ha fet caure la producció, i per l'increment dels costos d'elaboració.
El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha pronosticat a Catalunya Ràdio que seguirà pujant perquè la sequera --que ja en va reduir la producció l'any passat, gairebé un 50%-- persisteix i farà que torni a ser dolenta:
Estem en uns preus mai vistos. Fins a quin número arribarà? No m'atreveixo a dir-ho, però evidentment l'increment hi serà, hi ha sigut durant l'any. La campanya anterior va començar amb els preus de l'any anterior i ara ja estan bastant alts i probablement encara pujaran més.
D'altra banda, el president de la DOP les Garrigues, Enric Dalmau, explica a Catalunya Ràdio que malgrat que els consumidors hauran de pagar més pel litre d'oli, el pagès no se'n beneficiarà perquè no tindrà oliva per vendre:
Si no hi ha oli, per molt car que vagi, el productor tampoc farà un euro, perquè no hi ha collita. I després el que passa és que el consumidor el pagarà molt car i això també ens pot afectar bastant en el consum.
Sense afectacions al consum
La preocupació perquè segueixi pujant ha fet que molta gent hagi comprat més oli del que és habitual i això ha provocat que s'acabin els estocs en moltes cooperatives i molins. Galceran, de la DOP Siurana, diu que de moment l'increment de preu no ha afectat les vendes, però sap que una gran pujada pot fer baixar el consum. Confia, però, en la fidelitat dels clients que valoren el producte del territori:
Hi ha gent que coneix l'oli del territori, que se l'aprecia i està disposada a pagar més. De moment, la realitat és que aquest any, tot i pujant preus, les vendes han augmentat.
Als supermercats, doncs, els clients no han deixat de comprar oli d'oliva. Això, sí, n'hi ha que han canviat a les marques blanques i d'altres que s'ho plantejaran si els preus continuen augmentant:
Per les amanides i el pa amb tomàquet el necessito.
Les marques blanques d'oli d'olive verge són una mica més econòmiques i ara miro els preus.
Normalment compro marques concretes, però si arriba un moment que cobren 20 euros per ampolla m'ho repensaré.
El sector diu que el preu de l'oli en el futur dependrà de la producció d'enguany. Si plou al setembre, la producció d'oliva podria créixer i contenir els preus de l'oli nou, però l'absència d'aigua també pot fer que els pronòstics empitjorin encara més.
