Les millors frases de l'enòleg Álvaro Palacios a "Retrats"
"El Priorat s'ha posat al món perquè és una cosa grandiosa". Aquesta és una de reflexions d'Álvaro Palacios al programa.
Aquest dimecres, 4 de juny, a "Retrats", Jaume Barberà ha conversat amb l'enòleg i productor de vi Álvaro Palacios, un dels màxims responsables de la difusió i el prestigi del Priorat com a zona de producció de vins de màxima qualitat a tot el món. Al llarg de la conversa amb Jaume Barberà, Palacios ha explicat aquest recorregut personal i com ha aconseguit fer de la seva passió pels grans vins la seva professió.
Us recollim algunes de les seves millors frases:
"El Priorat m'ha ensenyat a aprendre. No només de viticultura; també m'ha ensenyat a aprendre de la vida, amb aquest sotmetiment a l'austeritat, a la rusticitat, a la duresa -però d'una bellesa sense precedents-. I també m'ha ensenyat molt a estimar".
"Es va formar en mi una espècie d'ambició i de repte d'aconseguir recuperar vinyes clàssiques a Espanya; aconseguir trobar un lloc on hi hagués vinyes antigues, una zona amb gran potencial, amb gran qualitat".
"Quan vaig arribar aquí i vaig tastar el vi del Priorat, vaig adonar-me que aquest territori podia ser una de les millors regions vinícoles del món".
"La Rioja encara ha de trobar el seu passat. La Rioja és la zona més sofisticada que va quedar de la decadència de la postguerra".
"Encara ens falta una cosa, que és penetrar a les caves dels grans col·leccionistes de vi d'elit del món".
"Ja hem aconseguit entrar a gairebé totes les cartes dels grans restaurants del món, però el que li falta, es mereix i li hem de donar a aquesta viticultura és que comprin el nostre vi com un fons d'inversió".
"El Priorat s'ha posat al món perquè és una cosa grandiosa".
"És el moment de recuperar aquest patrimoni, aquesta riquesa, aquests petits grans tresors, s'ho mereixen. És un honor agafar aquest llegat. Aquest és un vi que està plantat perquè transcendeix el que és material".
"Quan tu et passeges pel Priorat, no fas res més que pensar en aquella riquesa i en aquella vida que hi havia aquí tan intensa".
"Aquest és un lloc micromajestuós, perquè és molt petit, però té tants racons, tants tombants, tantes fondalades i tantes altituds que quan passeges per aquests camps i els veus abandonats és una tristesa molt gran".
"A mi em provoca molta tristor veure a tot Espanya com s'abandonen les finques, com s'abandona el camp, com s'abandonen els pobles; veure això, tant com a mi m'agrada el vi -i sabent la riquesa que pot donar el vi a una societat-, jo m'enfonso completament".
"Tot el Priorat era un desert de vinya (hi ha fotos que ho constaten). Tot era una vinya. Quanta riquesa, quant sentit i quant per què. Per què fer vi aquí si a fora del Priorat tot és pla i es podia conrear tranquil·lament? Aquí hi ha un vi màgic".
"Dels pagesos d'aquesta terra he après la humilitat, la dificultat i el respecte. El respecte a tot això, a tot aquest Priorat i a tota l'agricultura en general".
"Una copa de gran vi et fa estremir, fa aturar el temps i et fa meditar i al final et fa estimar: et fa estimar el que fas, et fa estimar la terra, et fa respectar la natura, l'entorn i postrar-te davant seu com un súbdit; segurament semblo massa humil, però és que és veritat, som al Priorat, som a l'Ermita i he de ser així, he de parlar així, d'aquesta manera".
"En agricultura d'elit, com és la del vi, per exemple, està tot establert, perquè la genètica autòctona és la meravella més precisa i amb més afinitat de l'entorn".
"Avui dia es dóna molta importància a l'estètica de la bodega. Però no hem donat la importància necessària als paràmetres misteriosos i tradicionals del treball del vi".
"De vegades m'atreveixo a dir que els millors vins del món són els més fàcils de fer. No cal fer cupatges perquè és una vinya tan bona, que el mercat ha dit que s'ha d'embotellar a part. És un caprici tan gran, que dóna un fruit que emana un elixir tan meravellós, que és únic. Aleshores no has de fer ni barreges ni arreglar res. Només has de conrear la vinya amb molta cura, desenvolupar l'ofici amb tot el respecte i tot l'honor. I amb l'orgull del seu llegat, el respecte d'un llegat".
"L'Ermita no ens pertany, l'Ermita pertany al patrimoni del Priorat. I nosaltres tenim el llegat de conrear-la amb la màxima dignitat, perquè llueixi com es mereix".
El vídeo del programa sencer:
Us recollim algunes de les seves millors frases:
"El Priorat m'ha ensenyat a aprendre. No només de viticultura; també m'ha ensenyat a aprendre de la vida, amb aquest sotmetiment a l'austeritat, a la rusticitat, a la duresa -però d'una bellesa sense precedents-. I també m'ha ensenyat molt a estimar".
"Es va formar en mi una espècie d'ambició i de repte d'aconseguir recuperar vinyes clàssiques a Espanya; aconseguir trobar un lloc on hi hagués vinyes antigues, una zona amb gran potencial, amb gran qualitat".
"Quan vaig arribar aquí i vaig tastar el vi del Priorat, vaig adonar-me que aquest territori podia ser una de les millors regions vinícoles del món".
"La Rioja encara ha de trobar el seu passat. La Rioja és la zona més sofisticada que va quedar de la decadència de la postguerra".
"Encara ens falta una cosa, que és penetrar a les caves dels grans col·leccionistes de vi d'elit del món".
"Ja hem aconseguit entrar a gairebé totes les cartes dels grans restaurants del món, però el que li falta, es mereix i li hem de donar a aquesta viticultura és que comprin el nostre vi com un fons d'inversió".
"El Priorat s'ha posat al món perquè és una cosa grandiosa".
"És el moment de recuperar aquest patrimoni, aquesta riquesa, aquests petits grans tresors, s'ho mereixen. És un honor agafar aquest llegat. Aquest és un vi que està plantat perquè transcendeix el que és material".
"Quan tu et passeges pel Priorat, no fas res més que pensar en aquella riquesa i en aquella vida que hi havia aquí tan intensa".
"Aquest és un lloc micromajestuós, perquè és molt petit, però té tants racons, tants tombants, tantes fondalades i tantes altituds que quan passeges per aquests camps i els veus abandonats és una tristesa molt gran".
"A mi em provoca molta tristor veure a tot Espanya com s'abandonen les finques, com s'abandona el camp, com s'abandonen els pobles; veure això, tant com a mi m'agrada el vi -i sabent la riquesa que pot donar el vi a una societat-, jo m'enfonso completament".
"Tot el Priorat era un desert de vinya (hi ha fotos que ho constaten). Tot era una vinya. Quanta riquesa, quant sentit i quant per què. Per què fer vi aquí si a fora del Priorat tot és pla i es podia conrear tranquil·lament? Aquí hi ha un vi màgic".
"Dels pagesos d'aquesta terra he après la humilitat, la dificultat i el respecte. El respecte a tot això, a tot aquest Priorat i a tota l'agricultura en general".
"Una copa de gran vi et fa estremir, fa aturar el temps i et fa meditar i al final et fa estimar: et fa estimar el que fas, et fa estimar la terra, et fa respectar la natura, l'entorn i postrar-te davant seu com un súbdit; segurament semblo massa humil, però és que és veritat, som al Priorat, som a l'Ermita i he de ser així, he de parlar així, d'aquesta manera".
"En agricultura d'elit, com és la del vi, per exemple, està tot establert, perquè la genètica autòctona és la meravella més precisa i amb més afinitat de l'entorn".
"Avui dia es dóna molta importància a l'estètica de la bodega. Però no hem donat la importància necessària als paràmetres misteriosos i tradicionals del treball del vi".
"De vegades m'atreveixo a dir que els millors vins del món són els més fàcils de fer. No cal fer cupatges perquè és una vinya tan bona, que el mercat ha dit que s'ha d'embotellar a part. És un caprici tan gran, que dóna un fruit que emana un elixir tan meravellós, que és únic. Aleshores no has de fer ni barreges ni arreglar res. Només has de conrear la vinya amb molta cura, desenvolupar l'ofici amb tot el respecte i tot l'honor. I amb l'orgull del seu llegat, el respecte d'un llegat".
"L'Ermita no ens pertany, l'Ermita pertany al patrimoni del Priorat. I nosaltres tenim el llegat de conrear-la amb la màxima dignitat, perquè llueixi com es mereix".
El vídeo del programa sencer:

