
Almenys cinc morts a Ucraïna en un atac aeri massiu de Rússia contra edificis residencials
Un nou bombardeig massiu se centra en Khàrkiv, la segona ciutat del país, l'endemà de causar 5 morts més, la majoria dels quals a Kíiv
Almenys cinc persones han mort a Ucraïna, la nit de divendres a dissabte, i 27 més han resultat ferides a causa d'un nou atac massiu rus.
Els bombardejos s'han centrat en Kherson, al sud, i, sobretot, en Khàrkiv, la segona ciutat d'Ucraïna, al nord-est.
Amb uns 1,4 milions d'habitants, de majoria russòfona, està situada a menys de 30 quilòmetres de la frontera amb Rússia.

Íhor Térekhov, alcalde de Khàrkiv, parla de "l'atac més potent des de l'inici de la guerra", amb "almenys 40 explosions", que ha durat "més d'una hora".
L'exèrcit rus hauria llançat almenys 48 drons Shahed, dos míssils i quatre bombes guiades contra Khàrkiv, segons els càlculs que ha fet públics Térekhov.
Atacs contra la població civil
A Khàrkiv es té constància de la mort de tres persones: dues al districte de Kíivski i una altra al districte d'Osnovianski. Almenys una de les víctimes mortals era en un edifici residencial. A més, una vintena de persones han resultat ferides, entre les quals un nadó d'un mes i mig i una nena de 14 anys.
Dijous, fins a 18 persones, entre les quals quatre infants, ja havien resultat ferides per atacs russos.

A Kherson han mort dues persones, un home i una dona en la cinquantena, a causa dels projectils caiguts sobre dos edificis residencials diferents, i una desena més han resultat ferides.
"Rússia continua sembrant el terror entre la població civil", ha denunciat el ministre ucraïnès d'Afers Estrangers, Andrí Sibiha, que també ha demanat "augmentar la pressió sobre Moscou".
"Represàlia" per la destrucció de bombarders
En total, les forces aèries ucraïneses han quantificat l'ofensiva russa en 206 drons i 9 míssils, i asseguren que han pogut interceptar 167 drons i 7 míssils.
Han aconseguit abatre 87 drons a trets, i 80 més els han neutralitzat amb interferències electròniques. Són del tipus Shahed, de fabricació iraniana.

Pel que fa als míssils, dos eren del tipus Iskander-M, balístic, disparats des de la regió russa de Vorónej, un era del tipus Iskander K, de creuer, llançat des de la regió russa de Rostov, i els sis restants eren míssils guiats KH-59/56, disparats des d'avions de combat que sobrevolaven la regió ucraïnesa de Zaporíjia.
Les forces aèries d'Ucraïna també han informat que drons o míssils han assolit el seu objectiu en deu punts del país que no han especificat, i que en set indrets més han caigut fragments de projectils abatuts.
L'endemà d'atacar Kíiv amb drons i míssils
L'ofensiva d'aquesta última nit ha tingut lloc l'endemà d'una altra encara més massiva, amb 407 drons i 45 míssils, centrada sobre la capital, Kíiv.
Tenia un balanç inicial de quatre morts, però aquest dissabte s'ha ampliat fins a cinc víctimes mortals quan el cos d'una dona s'ha localitzat entre la runa a Lutsk, a l'oest, a prop de la frontera amb Polònia.
Els atacs de dijous i divendres arriben després que Rússia hagués anunciat una "represàlia" per l'inèdit atac ucraïnès a gran escala de diumenge passat contra diversos aeròdroms russos en què va aconseguir destruir diversos bombarders estratègics.
Intercanvis de presoners, sense treva
Arriben, d'altra banda, després que Rússia i Ucraïna s'hagin trobat cara a cara per segona vegada a Istanbul, amb la intermediació de Turquia.
Dues reunions, celebrades després de més de tres anys d'ofensiva russa, en què els únics acords que s'han assolit han estat sobre l'intercanvi de presoners de guerra i de cossos de militars caiguts en combat.
Així, al maig van acordar alliberar uns 2.000 presoners, que al final van ser 780.
Aquest cap de setmana està previst que n'alliberin 500 més de cada bàndol.

Des d'Ucraïna, amb el suport de la Unió Europea i fins i tot dels Estats Units, es defensava un alto el foc com a condició prèvia per seure a negociar, però Rússia s'hi ha negat sistemàticament i diu que el cessament de les hostilitats ha d'aconseguir-se durant les converses.
El president rus, Vladímir Putin, també ha rebutjat trobar-se cara a cara amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski.
Ara mateix, l'exèrcit rus ocupa aproximadament un 20% del territori de sobirania ucraïnesa.
Més atacs a bases aèries russes
Aquesta nit, d'altra banda, l'exèrcit ucraïnès ha bombardejat "amb èxit" dues bases aèries russes més, a les regions de Saràtov i Riazan, al centre del país, on hauria destruït dipòsits de carburant, segons ha explicat.

El Ministeri de Defensa rus, per la seva banda, ha explicat que ha destruït 36 drons ucraïnesos a les regions de Moscou, Kursk i Smolensk, sobretot.
L'ofensiva sobre la regió de Moscou ha obligat a tancar breument el principal aeroport de Moscou, Xeremétievo.