La Guàrdia Civil ha clausurat restaurants, explotacions ramaderes i escorxadors clandestins
La Guàrdia Civil ha clausurat restaurants, explotacions ramaderes i escorxadors clandestins (Europa Press/Guardia Civil)

Cau una xarxa d'escorxadors clandestins que venien carn sense control sanitari a Madrid

La Guàrdia Civil ha clausurat explotacions ramaderes i escorxadors que distribuïen la carn del bestiar en restaurants de Madrid, que han estat clausurats, i a domicili
Redacció
3 min

La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització criminal dedicada a la introducció il·legal de bestiar oví i cabrum a la cadena alimentària a través d'escorxadors clandestins.

En l'operació Pox, que ha tingut lloc a Àvila, Toledo i Madrid, s'han clausurat de forma cautelar quatre restaurants de menjar xinès que oferien la carn, que també distribuïen a domicili a través de plataformes en línia. Aquests restaurants estaven situats al barri d'Usera de Madrid i a Fuenlabrada (Madrid).

Cinc persones han estat detingudes i una dotzena més estan investigades per diversos delictes contra la salut pública, maltractament animal, falsedat documental, pertinença a grup criminal i blanqueig de capitals. No es descarta que s'imputin més persones.

Segons la Guàrdia Civil, s'han inspeccionat cinc restaurants més, una explotació ramadera clandestina, i s'han fet entrades a quatre domicilis i tres explotacions ramaderes i escorxadors.

Durant l'operatiu, s'hi han intervingut 10.000 euros en efectiu, nombrosa documentació, dispositius electrònics, instrumental per sacrificar animals i medicaments veterinaris.

Més de 350 animals sacrificats

En el marc de l'operació, més de 350 animals han hagut de ser sacrificats en trobar-se en condicions greus d'inanició o amb malalties i malformacions irreversibles.

El principal investigat gestionava una explotació ramadera clandestina a la província de Toledo. L'explotació no estava registrada al Registre General d'Explotacions Ramaderes (REGA), una situació que feia il·legal qualsevol entrada o sortida d'animals des de la instal·lació.

Juntament amb un altre dels implicats, feien transports irregulars --amb documentació falsificada-- de bestiar oví i cabrum, recollint animals tant d'explotacions legals com il·legals, i traslladant-los fins a l'explotació clandestina.

Una part dels animals era enviada directament a un escorxador autoritzat de la província d'Àvila, on es barrejava l'activitat legal amb la il·legal.

Una altra part es traslladava fins a una altra explotació ramadera a San Fernando de Henares (Madrid), que funcionava com l'escorxador clandestí principal de l'entramat. Aquí, els animals eren sacrificats en condicions higienicosanitàries molt deficients i sense respectar la normativa de benestar animal.

Carn distribuïda en restaurants i a domicili

Part de la carn procedent d'aquests sacrificis il·legals era distribuïda a través de canals no autoritzats. Un dels detinguts, que participava en el sacrifici dels animals, distribuïa la carn a nou restaurants a la província de Madrid, els quals la incloïen a les seves cartes, i fins i tot oferien el repartiment a domicili a través de plataformes en línia.

Diversos investigats recollien de forma habitual carn als escorxadors clandestins per distribuir-la entre particulars a diferents localitats madrilenyes, sense cap mena de control ni traçabilitat.

La investigació ha determinat que l'activitat delictiva es desenvolupava dins d'una estructura criminal organitzada, composta per diversos esglaons jeràrquics, en què cada integrant tenia un rol específic.

Aquesta coordinació permetia esquivar els controls de les autoritats i multiplicar els beneficis econòmics de la seva activitat il·legal, en què es feien els pagaments en "B" per evadir impostos, i per sota del preu real del bestiar.

Es calcula que l'organització criminal operava des del juny del 2023.

Els moviments il·legals de bestiar oví i cabrum representen un alt risc per a la propagació de malalties com la verola ovina i caprina.

Avui és notícia