Confinades amb el seu maltractador: la violència masclista no respecta la quarantena
L'Institut Català de les Dones engega una campanya perquè els comerços ajudin a denunciar la violència masclista durant el decret d'alarma
La violència masclista no hi entén, de quarantenes, i el confinament pot desembocar en agressions i maltractaments a les dones i als seus fills i filles, i fa que les víctimes hagin de viure tancades amb el seu agressor.
A la Xina, l'epicentre de la pandèmia, els casos de violència masclista es van disparar, i preocupa que això pugui passar aquí també. Divendres hi va haver un crim masclista a Almassora, a la Plana Alta.
Segons la psicòloga Marisol Rojas Fernández:
"La majoria de les vegades la violència masclista es pateix en el silenci de les llars i, ara que no poden sortir de casa, les dones estan en més perill. A la víctima l'afecta amb una percepció de més dependència, perquè el maltractador, en aquesta situació de confinament, té una percepció de control més gran. Les dones estan amb més ansietat i amb més sensació de perill. El consell és que les dones evitin la major part possible del temps estar soles amb el seu maltractador. Si es desencadena una discussió, que no estiguin en un espai com la cuina perquè pot ser perillós, i sempre amb el mòbil molt a prop."
- Es pot trucar al telèfon gratuït 900 900 120, és confidencial i no deixa rastre.
- També es pot comunicar el cas via mail a través del correu 900900120@gencat.cat
- En cas de perill, es pot trucar al 112.
Des de l'Institut Català de les Dones han detectat que les trucades s'han doblat. Si de mitjana n'hi ha una vintena, aquests dies n'hi ha una cinquantena, i han decidit reforçar el servei.
Es demana la complicitat de tothom per lluitar contra la violència masclista.
Establiments segurs contra la violència masclista
L'Institut Català de les Dones ha engegat un campanya que es diu "Establiment segur contra la violència masclista". Són cartells que es penjaran a les farmàcies, a les botigues d'alimentació, als forns... on trucaran al 900900120 si la persona afectada no ho pot fer.
Molt semblant al que s'ha fet a les Canàries. Qui hi rebi maltractaments, pot anar a la farmàcia, i amb la paraula clau "Mascareta-19" trucaran al telèfon d'atenció a les dones.
Trucar al 112
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Laura Martínez, demana a tothom "que estigui amatent amb les dones, els seus familiars, amb les seves veïnes, que. si se sent qualsevol cosa que es pensi que pot ser una agressió, un episodi de violència, es truqui al 112".
A la xarxa també hi ha missatges com el de l'advocada Carla Vall, que diu en un tuit: "La violència de gènere és un delicte públic. La convivència, donada la situació d'emergència sanitària que vivim, pot comportar un risc important. Si a l'altra banda de la paret sents cops o crits i sospites que una dona o els seus fills i filles poden estar patint violència de gènere, truca al 112. No estàs sola".
La magistrada Lucía Avilés llança el mateix missatge:
"Si sents crits, si sospites que a l'altre costat de la porta pot haver-hi una dona, les seves filles i fills patint violència de gènere, truca al 112. Tens el deure de denunciar-ho si estan patint. No estàs sola."
Contra la #ViolenciaDeGénero, actúa. Ahora más que nunca. 🦋
Lucía Avilés (@Luc_Aviles) 17 de març de 2020
@CarlaVall y yo te lo explicamos: pic.twitter.com/Fa58eR0Hve
Serveis i entitats que treballen amb víctimes de violència masclista no s'aturen
Pel que fa a les entitats que atenen dones en situació de violència masclista, continuen funcionant arreu del territori i han facilitat diferents telèfons; la majoria treballen telemàticament.
Però, en els casos més greus, es continua fent presencialment. L'associació Dones amb Empenta d'Igualada va ser de les primeres a reestructurar-se perquè es van confinar abans.
Nati Veraguas diu:
"En aquest moment el que fem és intentar convertir el que eren visites de seguiment en modalitat telefònica. Perquè algunes de les treballadores viuen fora de la zona de confinament i no podien venir. Fem trucades de seguiment i, si n'hi hagués necesitat, faríem atenció presencial. Hem notat que, a mesura que van passant els dies, les trucades de les dones cada vegada mostren més angoixa."
A Barcelona, el Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) està obert en horari de matí i tots els recursos d'acollida estan oberts amb els torns habituals.
Segons l'Ajuntament, "el confinament pot tenir un impacte molt negatiu en les dones que estan confinades en situació de violència i pot desencadenar conflictes i relacions de violència noves". Asseguren que la seva prioritat és poder garantir al màxim l'acompanyament telefònic de les dones ateses. Deriven les situacions urgents als serveis essencials que estan oberts i han iniciat un seguiment telefònic de totes les dones ateses.
Els jutjats de violència de gènere i els de guàrdia continuen funcionant i es garanteixen les mesures de protecció cap a les dones i els seus fills i filles. I si es vol presentar una denúncia, es pot fer a qualsevol comissaria dels Mossos d'Esquadra. En aquest cas, sí que es pot sortir de casa; no se sancionarà.
El Ministeri d'Igualtat ha elaborat una guia de violència masclista en estat d'alarma. Es pot trobar a la seva pàgina web; amb recursos, telèfons i també informació sobre la custòdia dels menors, un tema que preocupa, i molt, les dones.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Violència masclista