Cotxe de la Guàrdia Urbana davant d'una casa de Vidreres que va estar ocupada (3Cat)

Desnonaments exprés: l'exemple de Vidreres i Figueres després de l'acord de l'Audiència de Girona

A Vidreres el 90% es queden en intents d'ocupació, Figueres està preparant un nou protocol basat en els mecanismes de l'acord i altres ajuntaments demanen formació per als agents

Enllaç a altres textos de l'autor Sion Biurrun

Sion Biurrun

Periodista de TV3 a la delegació de Girona

@Sion_Biurrun
Actualitzat

Al novembre els magistrats de les seccions penals de l'Audiència de Girona van signar un acord per facilitar els desnonaments en casos d'usurpació de béns immobles que permet als cossos policials actuar en les primeres 24 hores després de l'ocupació.

De fet, a Vidreres, al Gironès, l'any passat el 90% de les ocupacions van ser només temptatives o es van resoldre en menys de 24 hores. Una tendència que s'ha reforçat des que hi ha l'acord dels jutges, fet públic a principis de febrer, segons afirma l'alcalde, Jordi Camps:

"A nosaltres encara ens dona més força per seguir amb tots els processos que anem fent, que al final acaba sent una reacció ràpida a partir de l'ajuda de tots els veïns, als quals estem agraïts perquè ens avisen i ens diuen: 'Escolta, han entrat en una casa, veniu cap aquí.'"

Segons Camps, quan hi ha un avís d'ocupació, la policia local hi va de seguida per aconseguir que els ocupants marxin, i ha afirmat que ara mateix és una de les prioritats que tenen al municipi.


Pisos ocupats amb plantacions de marihuana

Una de les últimes actuacions en aquest poble va ser la setmana passada, en un habitatge que ja havia estat molt de temps ocupat.

Es va desocupar en una operació policial en la qual es va detenir les persones que hi havia, que hi tenien una plantació de marihuana, però un cop desallotjat, l'habitatge va tornar a ser ocupat.

Segons el cap de la policia local de Vidreres, Raül Real Mendoza, la majoria de vegades els ocupes no són persones vulnerables:

"La gent vulnerable ja té altres mecanismes, com actuar amb serveis socials, i aquests el que volen simplement és entrar, ocupar l'habitatge per poder fer-hi algun tipus d'activitat il·lícita."

Aquest responsable policial afirma que el que es troben més sovint són ocupacions fetes amb l'objectiu d'instal·lar-hi plantacions de marihuana.

Agents de la Guàrdia Urbana de Figueres visitant una finca que va estar ocupada (3Cat)

Aquesta problemàtica també la pateixen a Figueres, a l'Alt Empordà. Aquí denuncien que fa només uns dies es va desmantellar un habitatge ocupat on també hi havia una plantació de marihuana.

Al carrer Sant Vicenç, a més, hi ha un edifici ocupat des de fa temps, i van intentar ocupar també el del costat, però ho van poder evitar.

Nou protocol antiocupacions a Figueres

L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, explica que, basant-se en l'acord dels jutges, tenen previst aprovar un nou protocol contra les ocupacions a la ciutat:

"Ens hem reunit amb el jutge degà i els resultats els plasmarem en un document, en aquest protocol antiocupacions que esperem aprovar les pròximes setmanes."

Segons Masquef, serà "un full de ruta" per a tothom, sobretot perquè la Guàrdia Urbana pugui actuar de manera reglada quan hi hagi incidents amb ocupes que no siguin vulnerables:

"Hi ha d'haver uns canals per a aquelles persones que necessiten un recurs habitacional, però això no pot ser la llei de la selva, no pot ser que el primer que dona un cop de peu a la porta tingui accés a un habitatge o aquell que més crida tingui preferència a l'accés a l'habitatge."

Fonts de l'Audiència han explicat a 3Cat que diferents ajuntaments com el de Salt, Figueres o Ripoll, entre d'altres, han demanat que les sessions informatives per explicar aquest acord es facin extensives també a tots els agents.

Casa de Figueres que va estar ocupada (3Cat)
ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut