Des que va tancar el restaurant, el gener del 2024, l'afluència de visitants a la Mola ha caigut un 21%
Des que va tancar el restaurant, el gener del 2024, l'afluència de visitants a la Mola ha caigut un 21% (Anna Riera/Diputació de Barcelona)

El cim de la Mola no tornarà a tenir restaurant: "És absolutament insostenible"

Un any després del tancament, l'afluència de visitants a la muntanya ha baixat un 21%, segons la Diputació de Barcelona

RedaccióActualitzat

El cim de la Mola, el punt més alt del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Vallès Occidental, seguirà sense restaurant, segons ha confirmat la Diputació de Barcelona, que és l'entitat que gestiona l'espai.

El restaurant va tancar el gener del 2024, després de gairebé 60 anys d'història. La Diputació ho va justificar per preservar l'entorn natural, reduir-hi el nombre de visitants i conservar el patrimoni del monestir de Sant Llorenç del Munt que hi ha al cim, a 1.103 metres d'altura.

Per això no va renovar la concessió del restaurant, tot i l'oposició de la família que l'havia regentat i d'un grup fidel de clients que va protestar fins a l'últim dia. Es van recollir 14.000 signatures.

Un estudi encarregat per la Diputació conclou que un restaurant al cim "és absolutament insostenible", segons explica Xavier Gomar, diputat de l'Àrea d'Espais Naturals.

Espai d'aixopluc i lavabos en sec

Per decidir si la Mola podria tenir restaurant o no, la Diputació va voler estudiar com es podia alimentar energèticament l'edifici i quina capacitat d'emmagatzemar aigua de la pluja hi hauria, si es té en compte que només s'hi pot accedir a peu.

L'estudi fet detalla que al cim només es poden posar plaques fotovoltaiques en una zona de 20 metres quadrats i això --detalla Gomar-- "no dona l'energia per tenir un restaurant amb les dimensions que teníem abans".

El que sí que garanteix el pla de la Diputació és que hi hagi un espai d'aixopluc perquè els visitants que portin menjar puguin refugiar-s'hi, però sense restaurant.

A més, tampoc s'hi podrà instal·lar una central depuradora i, per això, hi haurà lavabos en sec. Als accessos al parc des de Matadepera hi haurà lavabos convencionals.

El cim de la Mola el gener del 2024, l'últim dia en què va funcionar el restaurant
El cim de la Mola, el gener del 2024, l'últim dia en què va funcionar el restaurant (ACN/Àlex Recolons)

Baixa l'afluència de visitants

Durant aquest primer any sense restaurant, l'afluència de visitants a la Mola ha baixat un 21%, una xifra que, segons la Diputació, ha contribuït a la recuperació progressiva de l'entorn.

Si el 2023 van pujar al cim 171.847 persones, l'any passat n'hi van anar 135.767 en total, segons els comptadors que hi ha en els dos accessos principals al parc.

"Hi havia un tant per cent de persones que només pujaven a la Mola pel restaurant", explica Gomar que, tot i això, assegura que encara hi ha gent interessada a pujar al cim.

De fet, el diputat assenyala que la voluntat és mantenir les xifres de visitants "o augmentar-les". I en el cas que augmentin, distribuir els visitants durant la setmana i no només concentrar-los els caps de setmana i festius.

Gomar apunta que un altre dels objectius de la Diputació és "endreçar l'arribada a la Mola" des de Matadepera. Per fer-ho, es treballa amb l'Ajuntament per definir espais d'aparcament i com potenciar el transport públic.

Recreació virtual de la sala Mirador, que reobrirà a l'estiu amb una exposició permanent
Recreació virtual de la sala Mirador, que reobrirà a l'estiu amb una exposició permanent (Diputació de Barcelona)

Els pròxims passos

El pla de la Diputació de Barcelona per a la Mola preveu accions valorades en 700.000 euros que es duran a terme fins al primer trimestre del 2027.

Fins ara, s'han desmantellat i buidat els espais del restaurant i s'ha tancat l'estació depuradora d'aigües residuals. També s'ha contractat un servei d'informadors i guardes rurals.

De cara a l'estiu, està previst que es pugui obrir la sala Mirador (on hi havia el menjador), que s'està reformant per ubicar-hi una exposició permanent sobre el cim i el conjunt històric del monestir de Sant Llorenç del Munt.

Entre les accions previstes també hi ha la instal·lació de sistemes de protecció i anticaiguda a les teulades del conjunt edificat de la Mola i la millora dels entorns pròxims al cim.

Es farà una restauració per trams el Camí dels Monjos, una de les vies principals per arribar al monestir que s'havia erosionat pel trànsit constant d'animals de càrrega que portaven aliments al restaurant i per l'arribada freqüent de visitants.

El conjunt monumental de la Mola, amb el monestir, obre al públic de 10.00 a 16.00 a la tardor i l'hivern, i de 9.00 a 19.00 a la primavera i l'estiu.

 

Anar al contingut