
El Congrés canviarà el reglament per allunyar de la cambra els agitadors de les rodes de premsa
La nova normativa inclouria un règim sancionador per a aquells periodistes que no respectin les normes de "cortesia parlamentària"
El Congrés dels Diputats ha admès a tràmit aquesta tarda una proposició de llei per modificar el reglament de la Cambra. La proposta té l'objectiu de canviar els requisits per poder-se acreditar com a periodista parlamentari i donar garanties als professionals de la informació a l'hora de desenvolupar la seva feina.
La mesura arriba després que, la setmana passada, la major part dels periodistes parlamentaris que eren a la sala de premsa del Congrés decidissin abandonar l'espai a tall de protesta. Ho van fer després que Bertrand Ndongo --acreditat com a periodista a la cambra pel web Periodista Digital-- dinamités la roda de premsa de la portaveu de Sumar, Verónica Martínez Barbero.
De fet, aquest mateix dimarts, ha estat Patxi López, portaveu del grup socialista, qui ha decidit marxar de la sala de premsa després que la seva compareixença fos constantment interrompuda per tres persones lligades al mateix mitjà digital, entre les quals es trobava Vito Quiles.
Són dos dels múltiples episodis que s'han viscut en els darrers temps al Congrés. L'aparició d'agitadors d'extrema dreta que assetgen polítics i professionals de la comunicació fa temps que dificulta la tasca dels periodistes parlamentaris, els quals demanen solucions per poder fer la seva feina.

En què consisteix la reforma del reglament?
L'accés dels professionals de la comunicació al Congrés està regulat per l'article 98 del reglament de la cambra.
Fins ara, aquest només establia que la Mesa del Congrés és l'encarregada de concedir les acreditacions als periodistes i facilitar la informació sobre les diferents activitats que es duen a terme als òrgans del Congrés.
Així mateix, també estableix que correspon al president de la cambra autoritzar les gravacions gràfiques i sonores als diferents òrgans del Congrés.
Malgrat que aquestes prerrogatives es mantenen, la nova proposta de reglament amplia aquest article i incorpora de noves exigències de cara als periodistes.
En aquest sentit, estableix la creació d'una normativa de comportament específica pels periodistes i d'un règim sancionador que castigui els incompliments d'aquesta, en virtut del qual es podrien arribar a suspendre, de manera definitiva, les acreditacions dels professionals de la comunicació.
Tres tipus de faltes
Aquest règim sancionador estableix tres tipus de faltes, lleus, greus i molt greus. Aquests són alguns dels comportaments que planteja sancionar:
Lleus: accedir a espais comuns no permesos per la premsa o ometre informació requerida a la sol·licitud de la credencial.
Greus: entrar als despatxos dels diputats sense permís, la gravació d'imatges i àudios sense autorització de la cambra o interrompre l'ordre de les rodes de premsa.
Molt greus: faltes de respecte, interrompre les sessions parlamentàries o perjudicar el normal funcionament de les tasques dels mitjans de comunicació i els membres de la cambra.
Les infraccions menys greus s'aplicarien al periodista que ha dut a terme la falta, però en el cas de les infraccions més greus el mitjà de comunicació representat per la persona sancionada no podria substituir-la per una altra durant el temps que duri la suspensió de la credencial.
La proposició també preveu crear un Consell Consultiu de Comunicació Parlamentària, integrat per un membre de cadascun dels grups parlamentaris i que comptaria amb la presència d'entitats representatives dels col·lectius professionals a l'àmbit de la informació.
PP i Vox, els únics que s'hi oposen
La proposició de llei, que ha estat presentada al Congrés per PSOE i PNB, compta amb el suport de tots els grups parlamentaris, excepte PP i Vox. Tots dos han manifestat la seva voluntat de votar-hi en contra.
Els grups favorables a la proposició de llei l'han defensat com una mesura d'higiene democràtica. Així ho ha expressat Maribel Vaquero, diputada del PNB:
"El que es converteix en notícia no és la informació, sinó el comportament en si d'aquests comunicadors. En un moment en què les mentides i la informació no contrastades estan guanyant la batalla de la comunicació veraç, el que es posa en joc és la democràcia en si mateixa."
Per la seva banda, Patxi López ha assenyalat la necessitat de posar límits a aquests "apòstols de l'odi", els quals ha qualificat "d'enemics de la democràcia". Així mateix, ha acusat el PP de protegir i finançar aquests "pseudoperiodistes":
"Per seguir protegint-los pujaran en aquesta tribuna i onejaran la bandera de la llibertat, com si els seus màrtirs fossin aquests abanderats ultres. [...] I sí, la llibertat d'expressió és sagrada, com ho són altres drets que, per cert, vostès retallen allà on governen. [...] Però insultar periodistes i tot aquell que no combrega amb tu, no és llibertat d'expressió, és violència."
Per la seva banda, la diputada del PP Macarena Montesinos ha acusat el PSOE de voler aprofitar aquesta reforma per tapar-se les vergonyes:
"Aquest Congrés hauria d'estar legislant per protegir els periodistes dels socialistes i no protegir el partit socialista dels periodistes."
El diputat de Vox Andrés Alberto Rodríguez considera que es tracta d'una "extralimitació" que el Congrés pretengui "donar i treure carnets de periodistes". "Des de Vox ens oposem a qualsevol intent d'imposar el relat oficial, el pensament únic", ha afirmat.
