La firma del Papa Francesc porta la fórmula "Approvo in forma especifica", que implica que es fa seu el decret i que, per tant, no hi ha la possibilitat de recurs ( Reuters (Remo Casilli))

El papa dissol el Sodalicio, el primer grup religiós liquidat per pràctiques sectàries

El Sodalicio de Vida Cristiana firma el decret de desaparició i demana "perdó a tota l'Església i a la societat pel dolor causat"

RedaccióActualitzat

És un gest inèdit. Per primera vegada, el Vaticà ha dissolt un grup religiós, una branca de l'Església, acusat de pràctiques sectàries, denúncies de pederàstia, abusos sexuals i blanqueig de capital. És el Sodalicio de Vida Cristiana, un dels símbols de l'Església Ultra amb forta presència sobretot a l'Amèrica Llatina i als Estats Units. Amb el decret també s'exigeix l'entrega de tots els seus béns per indemnitzar les víctimes. 

Són unes acusacions reconegudes pel mateix grup a través d'un comunicat: "Reiterem el nostre sincer perdó pels maltractaments i abusos comesos a la nostra comunitat. Demanem perdó també a tota l'Església i a la societat pel dolor ocasionat". 

De fet, en el seu informe "Reparacions en el Sodalicio de Vida Cristiana", reconeixien un centenar d'acusacions d'abusos físics o sexuals. Per aquests fets, haurien indemnitzat --entre el 2016 i l'abril del 2025-- les víctimes amb milers de dòlars.

La branca femenina, ja liquidada el mes de febrer, també va admetre el "sistema sectari i les pràctiques abusives" d'aquesta comunitat. 

Ara, amb la supressió final del Sodalicio s'acaba amb les tres branques de l'organització: la Fraternidad Mariana de la Reconciliación, las Siervas del Plan de Dios i el Movimiento de Vida Cristiana. En totes elles s'havien demostrat pràctiques sectàries. 
 

Un llarg camí

Aquest pas final arriba després que l'agost del 2024 el seu fundador, Luis Fernando Figari (Lima, 1947), ja fos expulsat per les acusacions de violència física, psicològica i sexual contra adults i menors. 

D'origen peruà, aquest grup va ser als anys setanta. Fins ara era una institució de l'Església catòlica reconeguda canònicament des del 1997 com una Societat de Vida Apostòlica laical de dret pontifici. Com a tal, depenia eclesiàsticament de la Santa Seu. 

Però ara tot ha canviat. Segons ha avançat Religión Digital, la firma del papa Francesc porta la fórmula "Approvo in forma especifica", que implica que es fa seu el decret i que, per tant, no hi ha la possibilitat de recurs. És, doncs, una clausura definitiva. 

També demana a Sodalicio que "col·laborin amb la màxima disponibilitat en tots els procediments per l'inventari i l'alienació de béns, ja que els seus ingressos seran destinats a rescabalar les víctimes". Al decret de supressió també es diu que "no hi ha carisma d'origen diví". 

El decret es va firmar el 14 de gener, ara fa tres mesos, però fins ara no s'ha pogut fer efectiu per les "contínues dilacions" per part del Sodalicio, segons Religión Digital. 

El capella Jordi Bertomeu
El capellà Jordi Bertomeu (ACN)

Les investigacions dins de l'Església --encarregades pel Papa-- han anat a càrrec del prelat Jordi Bertomeu, que ha pogut documentar desenes de casos que demostren que el Sodalicio actua com una "secta abusiva", segons ha avançat RAC1

Aquest català va rebre l'encàrrec el 2023 de formar part d'una comissió especial encarregada d'investigar "les acusacions sobre les diverses responsabilitats, atribuïdes a nombrosos membres". Bertomeu té ara l'encàrrec de "definir i rescabalar equitativament els danys soferts per les víctimes" a costa dels béns mobles i immobles de Sodalicio.

Les denúncies es van donar a conèixer gràcies a una investigació periodística que va concloure amb el llibre "Mitad monjes, mitad soldados". El llibre recull una trentena de testimonis que expliquen casos d'abusos de poder, maltractaments físics, manipulació psicològica i fins i tot pederàstia. També exposa el seu sistema de reclutament i formació.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióReligióMenorsPapa FrancescVaticà
Anar al contingut