Els fruits secs, el préssec i la gamba, els aliments que més al·lèrgies causen als catalans
Unes 250.000 persones a Catalunya, el 3% de la població adulta i el 8% de la infantil tenen al·lèrgia a algun tipus d'aliment, especialment als fruits secs, el préssec i la gamba. La manca d'especialistes, els diagnòstics incorrectes, la gravetat de les manifestacions clíniques i l'augment de les al·lèrgies als països desenvolupats són els principals problemes d'aquesta malaltia, segons la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica. Els casos d'al·lèrgia van en augment i metges i pacients reclamen un millor etiquetatge dels productes per saber si porten algun element que pugui causar al·lèrgia a qui el consumeix.
2 min
Les dades es desprenen d'un estudi presentat a l'Hospital de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat per la Societat Catalana d'al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCIAC), que ha creat un registre en el qual es recullen les dades d'onze hospitals catalans. Dels primers 278 pacients registrats, es determina que la majoria d'al·lèrgies a aliments en adults són per fruits secs, préssec i gamba, i en nens, per llet, ou i fruits secs.
Durant la presentació de l'estudi, el doctor Ramon Lleonart, al·lergòleg de l'Hospital de Bellvitge, ha alertat que les al·lèrgies a aliments "van en augment en els països desenvolupats i afecten el 3% de la població general i el 8% dels nens". Segons Lleonart, l'increment de les al·lèrgies va lligat "a l'estil de vida occidental on es prenen molts antibiòtics des de petit, hi ha poc contacte amb microorganismes del camp i es consumeixen aliments preparats", la qual cosa fa disminuir les infeccions però incrementa les al·lèrgies.
Pel que fa a les manifestacions de les al·lèrgies, el 55,4% dels pacients presenten urticàries, el 32,4% anafilaxi, i el 31,7% síndrome de al·lèrgia oral. L'anafilaxi n'és la manifestació més greu, ja que es tracta d'un xoc generalitzat a tot l'organisme en forma de picor, dolor i ofec que pot derivar en la pèrdua del coneixement i posar en risc la vida del pacient.
Els especialistes han posat de manifest la necessitat d'educar els pacients perquè coneguin quin tipus d'aliments els produeixen al·lèrgia i com d'evitar-los. En aquest sentit, una de les claus és la millora de l'etiquetatge dels productes alimentaris. Segons Isabel Osa, de l'associació de pacients Inmunitas Veras, "anar al supermercat és un suplici ja que s'ha de mirar producte per producte la seva composició, i sovint o no està clara o està en lletres tan petites que gairebé ni es llegeixen".
Isabel Osa també ha reclamat més "conscienciació" de l'entorn familiar cap als afectats per al·lèrgies alimentàries "ja que, de vegades, és difícil que les famílies entenguin el que suposa una al·lèrgia i l'ansietat que té el pacient perquè en qualsevol moment pot tenir una reacció al·lèrgica".
Durant la presentació de l'estudi, el doctor Ramon Lleonart, al·lergòleg de l'Hospital de Bellvitge, ha alertat que les al·lèrgies a aliments "van en augment en els països desenvolupats i afecten el 3% de la població general i el 8% dels nens". Segons Lleonart, l'increment de les al·lèrgies va lligat "a l'estil de vida occidental on es prenen molts antibiòtics des de petit, hi ha poc contacte amb microorganismes del camp i es consumeixen aliments preparats", la qual cosa fa disminuir les infeccions però incrementa les al·lèrgies.
Pel que fa a les manifestacions de les al·lèrgies, el 55,4% dels pacients presenten urticàries, el 32,4% anafilaxi, i el 31,7% síndrome de al·lèrgia oral. L'anafilaxi n'és la manifestació més greu, ja que es tracta d'un xoc generalitzat a tot l'organisme en forma de picor, dolor i ofec que pot derivar en la pèrdua del coneixement i posar en risc la vida del pacient.
Els especialistes han posat de manifest la necessitat d'educar els pacients perquè coneguin quin tipus d'aliments els produeixen al·lèrgia i com d'evitar-los. En aquest sentit, una de les claus és la millora de l'etiquetatge dels productes alimentaris. Segons Isabel Osa, de l'associació de pacients Inmunitas Veras, "anar al supermercat és un suplici ja que s'ha de mirar producte per producte la seva composició, i sovint o no està clara o està en lletres tan petites que gairebé ni es llegeixen".
Isabel Osa també ha reclamat més "conscienciació" de l'entorn familiar cap als afectats per al·lèrgies alimentàries "ja que, de vegades, és difícil que les famílies entenguin el que suposa una al·lèrgia i l'ansietat que té el pacient perquè en qualsevol moment pot tenir una reacció al·lèrgica".