
Els pescadors del cap de Creus s'organitzen: "Hem entès que hem de pescar euros, i no peixos"
L'Organització de Productors Pesquers OPP96 es marca com a objectiu comercialitzar el peix del cap de Creus sota una marca comuna lligada a la qualitat i la sostenibilitat
Quaranta-tres embarcacions dels ports pesquers de Roses, Llançà, Cadaqués i el Port de la Selva comercialitzaran els productes sota una mateixa marca: peix del cap de Creus. Una denominació que volen vincular a la idea de qualitat, proximitat i sostenibilitat.
L'Organització de Productors Pesquers (OPP96), que va començar a caminar fa uns mesos, ha celebrat aquest dissabte la primera jornada tècnica per marcar les línies que cal seguir. En paraules del seu president, Antoni Abad, "hem d'incidir en la comercialització, en la millora de la nostra pròpia feina, en la nostra manera de fer".
"Ja hem entès que hem de pescar euros, i no peixos. El poc o molt que agafem, hem de ser capaços de rendibilitzar-ho al màxim."
L'OPP96 engloba 18 modalitats d'arts menors, 24 d'arrossegament i una de palangre, i comercialitza 156 espècies, entre les quals hi ha el lluç, la gamba rosada i blanca, l'escamarlà i el sorell.
Abad, que també és el president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, ha posat en relleu la tasca de cura del medi marí que fan, amb iniciatives com la recollida de plàstics, els projectes de recuperació d'espècies, i fins i tot col·laboren amb la recerca científica.
"Hem d'aconseguir que el consumidor tingui interioritzat que és un peix de qualitat i de referència. L'important és que quan el consumidor compri el peix de l'OPP cap de Creus pensi que no només està comprant un peix, sinó un patrimoni, una història."
L'objectiu, segons explica Abad, és posar en valor la gestió que fan dels recursos pesquers les embarcacions de la Costa Brava, moltes de les quals ja compleixen de fa temps les condicions de pesca sostenible imposades per la Unió Europea a finals de l'any passat, com l'arrossegament flotant o la mida dels forats de les xarxes.
"El pescador català, a dia d'avui, i ho dic ben alt, és diferent. Està molt conscienciat, pesquem d'una altra manera més sostenible, és la realitat."
Abad assegura que "fem molts dies de pont, juguem amb els mercats, intentem rendibilitzar la nostra feina. Tenim molt clar que no per pescar més guanyarem més, i el consumidor ens ha d'ajudar que siguem viables".
A Catalunya ja hi ha quatre associacions més com aquesta, dedicades al peix blau, a les zones pesqueres de la Ràpita i Palamós.
- ARXIVAT A:
- Pesca