La consulta pels Jocs d'hivern: el 24 de juliol amb pregunta diferent segons la comarca
A l'Alt Pirineu i Aran es preguntarà als ciutadans si volen o no que es presenti la candidatura, mentre que al Ripollès, al Solsonès i al Berguedà es preguntarà si volen implicar-se en els Jocs
El govern té previst fer no una, sinó dues consultes sobre el suport a una candidatura olímpica per als Jocs d'hivern del 2030. La data escollida: el diumenge 24 de juliol.
En resposta a les protestes de part del territori, la Generalitat també demanarà l'opinió a les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès i no només a aquelles de l'Alt Pirineu i Aran on es farien les proves olímpiques en cas que es concedissin els Jocs i, per tant, l'impacte dels Jocs serà directe.
Dues consultes amb resultat vinculant
Ho farà mitjançant dues consultes diferents que se celebraran en paral·lel. Així, als ciutadans de les comarques de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i la Cerdanya --uns 55.000 majors de 16 anys amb dret a vot-- se'ls preguntarà si volen o no que es presenti la candidatura per a la celebració dels Jocs. Aquí hi haurà 121 meses.
L'opinió majoritària serà decisiva, perquè l'executiu ja va anunciar que el resultat de la consulta serà vinculant per tirar endavant o no el projecte. En aquest cas, es farà el recompte sumant els resultats de totes les comarques en el seu conjunt.
La pregunta a l'Alt Pirineu i Aran és aquesta:
D'altra banda, als veïns del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès --unes 63.000 persones amb dret a vot-- se'ls farà una altra pregunta, al voltant de si voldrien col·laborar o no amb la candidatura. Per tant, la possible implicació.
Se sotmetrà a votació, doncs, la possibilitat d'acollir esdeveniments lligats als Jocs al marge de la competició, com ara l'olimpíada cultural o entrenaments previs, no pas competicions durant la celebració. En aquestes comarques, hi haurà 137 meses i el resultat també serà vinculant. Aquí, el vot es comptarà per separat a cadascun dels tres territoris.
La pregunta, en concret, és aquesta:
Ho han explicat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat aquest dilluns dos decrets que permeten "engegar la maquinària", en paraules de la consellera Alsina, per fer aquestes consultes.
Han de servir, asseguren, per "escoltar la ciutadania del Pirineu". Si el resultat és afirmatiu, han defensat, "enfortirà la candidatura", amb un nom encara per decidir.
Només estarà permès el vot presencial. Per tant, no es podrà votar ni per correu, ni de forma telemàtica, ni delegant el vot. Podran votar els ciutadans majors de 16 anys que acreditin mínim un any de residència a la comarca i no hi haurà un percentatge de participació mínim per considerar vàlid el resultat.
El pressupost per organitzar la consulta és d'un milió 100.000 euros, que sortiran dels departaments de la Presidència i d'Exteriors, un cost que no inclou els diners de la campanya de difusió.
Les reaccions del territori
Des de les comarques del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès han valorat positivament que també es consulti els seus veïns. En tot cas, critiquen que la pregunta en els seus territoris sigui una altra.
Així, per exemple, l'alcalde de Berga assegura que els ofereixen "engrunes" i demana a la Generalitat que "no tingui por" de demanar sobre un tema "que els afectarà". Des de Ripoll, el seu alcalde reclama que la seva comarca voldria també acollir alguna prova i reivindica que se'ls inclogui en el primer bloc.
El consell comarcal del Solsonès valora que se'ls consulti, però voldrien poder decidir si s'han d'organitzar o no els jocs, més enllà de la seva possible implicació.
La plataforma "Stop Jocs Olímpics" diu estar satisfeta que la pregunta sigui "clara i concisa", però no els convenç la data. Entenen que és un moment en què hi ha molta gent de vacances i que, per tant, es quedarà fora de la consulta perquè, enter altres coses, només hi ha l'opció de vot presencial.
A l'espera de l'Aragó
Aragonès ha signat els decrets de les dues consultes després que, aquest divendres, el Comitè Olímpic Espanyol (COE) va avalar-ne la proposta tècnica, una proposta que l'Aragó ha rebutjat. Segons el seu president, Javier Lambán, perquè no és "equilibrada".
Lambán considera que la proposta tècnica aprovada "afavoreix clarament Catalunya" i, per això, va dir que el seu govern plantejarà la seva pròpia alternativa, "més justa, adequada i equilibrada". Pensa que els Jocs arriben a totes les comarques pirinenques catalanes, però que no passa el mateix amb les aragoneses.
Sobre això, la consellera de la Presidència ha afirmat que no hi ha hagut cap contacte amb el govern aragonès --és el COE qui el té-- i ha tornat a defensar la qualitat i viabilitat de la proposta, que donen per "tancada". Per tant, ha afegit, "no ens obrim a negociar". El govern no es planteja, això sí, presentar la candidatura en solitari.