"És un moment crucial de la història": el pla de Starmer per una pau "justa i duradora" a Ucraïna
Von der Leyen demana que Europa augmenti urgentment el pressupost en defensa i deixi clar als Estats Units que "està disposada a defensar la democràcia"
El Regne Unit, França i altres països prepararan un pla de pau per aturar els combats a Ucraïna. Un pla que presentaran al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i a Donald Trump per intentar assolir un acord que posi fi a la guerra.
L'amfitrió de la cimera, el primer ministre del Regne Unit, Keir Starmer, ha dit que és temps "d'actuar i unir-nos al voltant d'un nou pla que porti a una pau justa i duradora" i ha descrit el moment actual com una "cruïlla de la història".
"En cas d'arribar a un acord de pau, reforçarem les capacitats de defensa d'Ucraïna", ha dit Starmer. Si es crea una força de pau, el Regne Unit ofereix la seva força aèria i també terrestre.
En la cimera d'aquest diumenge s'han acordat quatre punts clau:
- Mantenir una ajuda militar fluida a Ucraïna mentre duri la guerra i augmentar la pressió econòmica sobre Rússia
- Ucraïna ha d'estar a totes les taules de negociació sobre la pau i qualsevol acord de pau ha de garantir la sobirania i la seguretat del país
- Hi hauria una "coalició de països" disposats a defensar Ucraïna i garantir la pau al país
- Els líders europeus tindran com a objectiu dissuadir qualsevol futura invasió de Rússia a Ucraïna
A més, ha anunciat un nou acord de finançament de 1.600 milions de lliures que permetrà a Ucraïna comprar 5.000 míssils de defensa aèria.
A preguntes dels periodistes, Keir Starmer ha dit que "per descomptat" el pla de pau ha de comptar amb el beneplàcit de Rússia, però que Moscou "no pot dictar els termes de l'acord".
Diferències sobre el paper dels EUA
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha dit que Europa ha de fer un pas endavant, augmentar el pressupost de defensa, "rearmar-se i preparar-se pel pitjor". I ha afegit que cal deixar clar als Estats Units i a Donald Trump que "Europa està disposada a defensar la democràcia".
En canvi, el primer ministre britànic ha puntualitzat que no creu que els Estats Units siguin un país poc fiable amb la nova administració Trump al capdavant. I ha afegit que un hipotètic acord de pau a Ucraïna necessita el suport dels Estats Units: "Estem d'acord amb Trump en la necessitat urgent d'una pau duradora. Ara hem de complir junts."

Són les principals conclusions de la cimera informal que ha reunit a Londres els líders de 13 països europeus, el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el president del Consell Europeu, António Costa, el secretari general de l'OTAN, Mark Rutte, i l'amfitrió, el primer ministre britànic, Keir Starmer.
"Aquest és un moment únic en una generació per a la seguretat d'Europa i tots hem de fer un pas endavant", ha dit Starmer abans de començar la trobada, i ha alertat que és vital per a Europa aconseguir un bon acord per a Ucraïna, després de la reprimenda de fa dos dies de Donald Trump al president ucraïnès a la Casa Blanca.

Segons ha explicat el primer ministre del Regne Unit, un grup de països treballarà amb Ucraïna en un pla per aturar els combats que després es presentarà als Estats Units per posar-lo en marxa tots plegats. Starmer ha alertat que malgrat que Moscou parla de pau, l'agressió russa continua "implacable".
Després de la foto de família en què han posat tots els assistents a la cimera, les càmeres han captat com el president espanyol, Pedro Sánchez, feia una llarga abraçada al president ucraïnès. Sánchez i Zelenski han estat parlant sols uns minuts abans de pujar l'escala que portava a la sala on es feia la cimera.

Starmer s'ha disculpat amb els països bàltics per no haver-los convidat a la cimera malgrat que Estònia, Letònia i Lituània són dels països més preocupats per una susceptible agressió russa i tots tres han augmentat la despesa en defensa des de la invasió russa d'Ucraïna.