El guanyador d'Eurovisió 2025, JJ, aixeca el trofeu del festival sobre l'escenari
Àustria va guanyar Eurovisió 2025 amb JJ, i Israel va quedar en segon lloc (Reuters/Denis Balibouse)

Eurovisió revisarà el televot per la polèmica amb Israel, però defensa la seguretat del sistema

S'analitzarà que cada persona pugui votar fins a 20 vegades i també les campanyes de promoció dels artistes que fan les delegacions

RedaccióActualitzat

El festival d'Eurovisió revisarà les dades del televot de la final de dissabte passat després que diverses emissores públiques, entre els quals RTVE, hagin demanat una auditoria i més transparència.

Tot i l'anàlisi anunciada, el director del festival, Martin Green, defensa en una carta oberta que el sistema de votació té "múltiples capes de seguretat" per garantir un resultat vàlid.

Àustria, amb el cantant JJ, va guanyar el certamen sumant els vots dels jurats i el públic, però Israel va ser la favorita de l'audiència i va acabar en segon lloc.

Això va obrir un debat per l'impacte del televot, que se suma a la polèmica per la participació d'Israel en plena ofensiva a Gaza. El president espanyol Pedro Sánchez ha demanat que s'expulsi aquest país d'Eurovisió.
 

L'impacte de poder votar 20 cops

Entre les qüestions que es revisaran hi ha l'opció de poder votar fins a 20 cops per persona. Green, però, diu que "no hi ha cap evidència" que això afecti "de manera desproporcionada" el resultat final. 

En la carta, el director del festival explica que més de 60 persones a Colònia i diverses més a Viena i Amsterdam controlen el procés de votació i que "tots els resultats són verificats".

La representant d'Israel, Yuval Raphael, a l'escenari d'Eurovisió 2025
La representant d'Israel, Yuval Raphael, va ser la més votada del públic (Reuters/Denis Balibouse)

Green apunta que la votació del públic fa evident la motivació de les comunitats o diàspores amb alguns concursants i que això ha passat històricament a Eurovisió i en altres concursos musicals o realities de televisió.

Amb tot, diu que cada any al juny s'analitzen les dades del televot per garantir que el sistema es mantingui segur tenint en compte factors externs com ara "avenços tecnològics i influències externes". 
 

La promoció dels artistes, en el punt de mira

Un altre dels punts que es revisaran són les campanyes de promoció dels artistes per part de les delegacions. 

Les normes ho permeten, però es vol garantir que la promoció "no afecti de manera desproporcionada la mobilització natural de les comunitats i diàspores". 

RTVE ha fet pública aquesta setmana una investigació de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora d'Eurovisió, que revela que una agència oficial del govern d'Israel va fer una campanya de publicitat digital per impulsar el vot a la seva representant, Yuval Raphael. 
 

Polèmica a Àustria per les crítiques de JJ a Israel

El guanyador d'Eurovisió 2025, JJ, fa un petó al trofeu del festival
JJ va ser rebut dilluns pel govern austríac després de guanyar Eurovisió 2025 (Reuters/Leonhard Foeger)

La setmana post-Eurovisió ha obert també una polèmica a Àustria després que el guanyador Johannes Pietsch (JJ) digués en alguns mitjans que no vol que Israel participi al festival l'any que ve.

Diversos mitjans i polítics austríacs han censurat les paraules del cantant. La televisió pública d'Àustria, ORF, va qualificar les declaracions com una "opinió personal" de JJ. 

Fins i tot el president federal d'Àustria, Alexander van der Bellen, s'ha pronunciat aquest divendres i ha demanat "evitar judicis generalitzats" sobre l'artista i sobre Israel. 

A través de la discogràfica, JJ va publicar una disculpa en què diu que rebutja tota mena de violència contra civils, siguin palestins o israelians, i conclou que no parlarà més del tema.

ARXIVAT A:
Festival d'Eurovisió
Anar al contingut