
Gest històric d'Estònia, Letònia i Lituània, que es desconnecten de la xarxa elèctrica russa
En una acció coordinada, les tres antigues repúbliques soviètiques trenquen el seu vincle històric amb Rússia per connectar-se a la xarxa de la Unió Europea: "Rússia ja no podrà fer més xantatge amb l'energia"
Estònia, Letònia i Lituània han desplegat una operació conjunta i coordinada per deixar de dependre de l'energia russa i connectar-se a la xarxa elèctrica europea. Actualment, les tres antigues repúbliques soviètiques formen part de la Unió Europea i de l'OTAN, i amb la desconnexió energètica trenquen el vincle històric amb Rússia.
L'acció s'ha fet de forma coordinada durant el cap de setmana. La desconnexió ha estat aquest dissabte i s'enganxaran a l'electricitat europea diumenge. Durant les hores d'impàs, les tres repúbliques bàltiques han format una illa energètica per assegurar el servei als usuaris.
El primer ministre d'Estònia, Kristen Michal, ha explicat que estan preparats: "Tenim plans de contingència en marxa. Si necessitem reserves, en tenim a la part oriental d'Estònia i també tenim plans de contingència a tot el Bàltic".
Per la seva banda, la cap de la diplomàcia europea i exprimera ministra d'Estònia, Kaja Kallas, celebrava l'operació en una piulada on afirma que "Rússia ja no podrà fer més xantatge amb l'energia. És una victòria per la llibertat i la unitat d'Europa".
Aquest diumenge la capital de Lituània, Vílnius, acollirà un acte de celebració al qual assistiran els presidents dels tres països bàltics i de Polònia. També hi serà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.
Una desconnexió que ha trigat vint anys
El procés de transformació de la xarxa elèctrica dels països bàltics ha durat prop de vint anys, però la invasió russa d'Ucraïna va accelerar la transició.
Fa tres anys, Estònia, Letònia i Lituània ja van deixar de comprar energia a Rússia a causa de la guerra. Des d'aleshores, els cables submarins de la xarxa elèctrica han tingut diversos sabotatges.
- ARXIVAT A:
- Unió EuropeaEnergiaRússia