
Guerra als narcocorridos: estats mexicans prohibeixen concerts que facin apologia del delicte
El debat nacional sobre si la narcocultura és llibertat d'expressió o és apologia de la violència s'ha encès a Mèxic arran de la batalla campal durant un concert on la legislació local prohibia cantar corridos
La batalla campal desencadenada aquest cap de setmana després de la negativa del cantant Luis R. Conriquez a interpretar els seus famosos corridos ha tornat a situar la narcocultura al centre del debat a Mèxic: s'han de prohibir els narcocorridos per tractar de reduir l'espiral de violència o forma part de la llibertat d'expressió?
Els fans de Conriquez no van perdonar-li que no cantés cap narcocorrido, les populars cançons mexicanes que lloen les vides dels narcotraficants, els diners i les armes.
Les autoritats de l'estat de Mèxic on van tenir lloc els fets han emès un comunicat per reiterar la seva petició que no es faci apologia de la violència en actes públics i amenaça d'obrir investigacions. Altres estats han prohibit els narcocorridos amb penes de multes perquè consideren que glorifiquen el crim organitzat.

En aquest sentit, el governador de l'estat mexicà de Michoacán, Alfredo Ramírez Bedolla, ha informat que a la regió es prohibiran els espectacles públics on es faci apologia del delicte i la violència i ha avisat que aquest dimecres publicarà un document per fer-ho oficial.
"Estem treballant en el document. Vull ser molt clar, no es prohibeix reproduir qualsevol mena de música al vehicle o a casa. En aquests llocs poden escoltar la música que vulguin", ha dit el mandatari estatal en una compareixença.
"Però els espectacles públics, concerts o balls que facin apologia del delicte, de la violència, estaran subjectes a una falta administrativa i a ser cancel·lats, i no s'atorgaran permisos per a aquest tipus d'espectacles", ha subratllat Alfredo Ramírez, per afegir després:
"Hem de recuperar la pau, la tranquil·litat i no és possible que en aquests esdeveniments es vulgui presentar delinqüents com a grans persones, hem d'actuar amb decisió i ho farem."
Dissabte a la nit, Conriquez a través d'un comunicat va lamentar els fets, però va assenyalar que, com a artista, compleix "les noves normes que el govern sol·licita respecte a la interpretació de corridos.
Detractors i defensors dels narcocorridos
Els corridos mexicans són un subgènere musical que es caracteritza per abordar temes com el narcotràfic, els diners, les armes, l'amor o el desamor. En aquest sentit, determinats sectors socials consideren que fan apologia de la violència.
Aquest diumenge la presidenta de Mèxic, Claudia Sheinbaum, es va pronunciar sobre si és adient legislar sobre els narcocorridos:
"No estan prohibits. El que volem és promoure que la música tingui altres continguts."
Per la seva banda, Pablo Lemus, governador de l'estat de Jalisco, també ha assegurat recentment que als espectacles organitzats pel seu govern no hi actuaran grups que tinguin lletres on s'elogiï criminals.
En un concert al març, es van projectar imatges del líder del càrtel de Jalisco Nueva Generación, una de les organitzacions criminals més sanguinàries i poderoses del país, un fet que encara està sota investigació per saber qui ho va promoure.
Dies més tard, els Estats Units van cancel·lar els visats als integrants del grup Los Alegres del Barranco per enaltir el narcotraficant d'una organització recentment qualificada de terrorista.
Més enllà de les protestes dels assistents al concert de Luis R. Conriquez per la no interpretació dels narcocorridos, diferents veus també s'han aixecat a Mèxic contra la prohibició d'aquest gènere musical que emmarquen en el nou context de relacions amb els Estats Units.
En declaracions a l'agència Associated Press, Leopoldo Maldonado, advocat de l'ONG de defensa de la llibertat d'expressió Article 19, creu que criminalitzar els cantants és "una sortida fàcil dels polítics davant la incapacitat i la falta de voluntat per investigar i sancionar les atrocitats que s'estan cometent a Mèxic".
El jurista recorda, a més, que amb les normes actuals es pot actuar contra els que incitin a l'odi o a la violència sense necessitat de "censura prèvia", un aspecte prohibit a la Constitució mexicana.