Interior investiga si dos bombers haurien fet un canvi de sexe fraudulent al registre
La conselleria també pren mesures per evitar fraus en les proves d'accés al cos, en un moment en què es reserva el 40% de les places per a dones
El Departament d'Interior està investigant dos casos de possible frau de la llei trans, un a Badalona i l'altre a Vic. Es tracta de dos bombers que van canviar el sexe al DNI, però no van canviar ni el seu nom ni la seva conducta.
Els dos casos, que ha avançat el diari El Periódico, han motivat denúncies internes que han provocat una investigació per part de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS).
En aquest sentit, el cos va emetre una circular al setembre després que emergissin aquests casos:
"Hem tingut coneixement de casos en què membres del cos de Bombers han modificat la menció registral relativa al seu sexe."
En el comunicat, Bombers avisa que "aquestes conductes podrien ser considerades fraudulentes", és a dir, els canvis registrals s'haurien dut a terme "amb una finalitat diferent del propòsit del legislador" i són casos que vulnerarien els drets de les persones LGTBIQ+.

Per la seva banda, però, la Fiscalia confirma a 3Cat que no tenen cap denúncia en ferm sobre aquest tema.
Així mateix, el Comitè Orgull Osona ha denunciat el cas de Vic en un comunicat i demana un posicionament clar per part del cos de Bombers sobre aquest cas i que s'apliquin mesures disciplinàries.
La consellera d'Interior, Núria Parlon, ha assegurat que "aquests casos estan ara mateix estan sota investigació, i per tant es prendran les decisions que es considerin oportunes."
Places reservades per a dones
Tot plegat passa en un context en què Interior està fomentant la presència de dones als cossos públics i reserva un 40% de les places de les oposicions a les dones.
En declaracions al "Tot es mou", Alba Alfageme, del gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals de la Generalitat, confirma que han detectat aquests casos i s'han mobilitzat:
"No estem disposades a mirar cap a una altra banda, és una forma d'activisme masclista contra els drets de les persones trans."
�� "Els canvis de sexe fraudulents són una forma d'activisme masclista i contra els drets de les persones trans"
Alba Alfageme, cap del Gabinet d'@interiorcat, sobre els suposats canvis de sexe fraudulents als Bombers#TotEsMou3Cat
▶ https://t.co/QeCDq0vE3b pic.twitter.com/tsPC7TVQUw 3Cat (@som3cat) May 12, 2025
Davant aquesta situació, i tal com ha avançat Alfageme, el cos de Bombers ha impulsat diverses mesures, com accions de formació i informació, avisar dels possibles fraus de llei que detectin i actualitzar les bases dels procediments selectius.
En aquest sentit, a les bases de la convocatòria a bombers s'hi detalla:
"En cas que hi hagi indicis raonables i fonamentats que alguna persona participant ha actuat emparant-se de forma fraudulenta en la llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, o en qualsevol altre tipus de frau de llei, l'òrgan competent en pot acordar l'exclusió del procés selectiu, prèvia instrucció d'un expedient amb audiència o compareixença de la persona interessada. Així mateix, el tribunal qualificador ho comunicarà a l'òrgan competent per tal que es pugui notificar a la Fiscalia i a aquells altres òrgans que consideri oportuns per raó de la matèria."
Frau de llei
La llei 4/2023, coneguda com a llei trans, permet fer un canvi de sexe registral sense necessitat d'informes mèdics ni tractament hormonal.
Alguns homes han intentat cometre frau de llei i registrar-se com a dones per aprofitar-se de manera indeguda de mesures que s'han implantat per compensar el masclisme estructural com ara places reservades per a dones en processos d'oposició o fins i tot entorpir la justícia en casos de maltractament.
El setembre del 2024 s'havien processat 5.900 canvis de gènere en l'àmbit estatal, amb 85 denegacions per possible frau, segons el Comitè Orgull Osona.
En aquest sentit, s'han detectat diversos casos de frau de llei en oposicions dels cossos de seguretat i emergències per obtenir avantatges, com a Torrelodones.
Des d'interior, Alfageme declara que davant d'aquestes situacions, s'ha de fer un front comú des de l'administració -Conselleria i cossos de seguretat-, però també des de la mateixa societat, condemnant i perseguint aquestes pràctiques.
- ARXIVAT A:
- Drets humansLGTBIQ+Transfòbia