Taula de Prevenció del Suïcidi del 061
Personal sanitari especialitzat en prevenció de suïcidis atén les trucades al 061 (ACN / Laura Fíguls)

Més consultes de menors al 061, el telèfon de prevenció del suïcidi: "El que mata és el silenci"

Els experts atribueixen l'increment a un major coneixement del servei, i no a un augment de les conductes suïcides entre els joves

Clara VirgiliActualitzat

Les consultes al telèfon de prevenció del suïcidi del 061 han augmentat el darrer any, sobretot entre els menors d'edat. El 2024 va atendre 10.840 persones, de les quals més de 1.100 eren menors. Això representa quasi un 11% del total de consultes i és un 14% més que l'any anterior.  

Segons les dades aportades pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'ACN, la Taula de Prevenció del 061 va atendre 47 trucades al dia de mitjana. També s'ha registrat un increment tant de les temptatives com de les ideacions

El coordinador del Pla de Prevenció del Suïcidi, Diego Palao, no ho atribueix a un augment de les conductes suïcides, sinó a un major coneixement del servei.

"Sí que hi ha hagut un canvi en la conducta de la població, que busca ajuda abans, i pensem que pot ser degut a les campanyes de sensibilització que han estat actuant a diferents nivells, llançant aquest missatge que el suïcidi és un problema de salut i que s'ha de buscar ajuda."

La mort per suïcidi és complexa i multifactorial, és a dir, no hi ha un únic factor de risc. Per això, segons la cap del 061 Salut Respon, Cati Serra, cal posar l'accent en la prevenció:

"El que volem és que truquin. Davant de qualsevol dubte o sospita d'un familiar, que truquin i nosaltres discernirem si és important o no. No cal que sempre hi hagi una emergència. Busquem un increment de trucades amb la idea de prevenció."

 

Un servei únic a Europa

La Taula de Prevenció del Suïcidi és una unitat especialitzada del Servei d'Emergències Mèdiques 061 Salut Respon que es va posar en marxa l'any 2022 en el marc del Pla de Prevenció del Suïcidi a Catalunya (Plapersc). La cap del 061 explica que hi treballen psiquiatres, infermeres i psicòlegs formats específicament en prevenció del suïcidi.

El coordinador del Plapersc explica que es tracta d'un servei únic a Europa perquè està format per professionals sanitaris del sistema públic, cosa que els permet accedir a l'historial clínic del pacient i, si cal, activar recursos assistencials. L'any passat es van activar aquest tipus de recursos en un 10% dels casos atesos.

"És un telèfon obert a tota la població, que dona un accés universal, equitatiu i immediat a una atenció especialitzada davant d'una situació de risc de suïcidi."

Segons dades de la mateixa Taula de Prevenció del Suïcidi, un 60% de les trucades les van fer dones, que són les que busquen més ajuda. El segment d'edat que va dels 41 als 65 anys és el que va fer més consultes, amb més de 4.500.

La pandèmia com a punt d'inflexió

La pandèmia del coronavirus del 2020 va suposar un punt d'inflexió que es va reflectir en un increment de les conductes suïcides. Les temptatives no consumades s'han duplicat a Catalunya entre el 2016 i el 2023, quan es van registrar 3.850 casos únics (cada cas pot tenir més d'un intent), segons dades publicades per l'ACN.

Un increment encara més significatiu si parlem del conjunt de conductes suïcides (temptatives i ideacions), que van créixer un 180% en aquest període. L'increment més gran es va donar justament el 2021, després de la pandèmia. 

Grup de suport Després del Suïcidi - Associació de Supervivents
Una sessió del grup de suport per a supervivents del suïcidi (ACN / Laura Fíguls)

Anna Lara, terapeuta de Després del Suïcidi - Associació de Supervivents, creu que la pandèmia va servir sobretot per "trencar molts mites" i per "perdre la por a parlar de salut mental".

"No hi ha res en aquest món que hagi desaparegut per no parlar-ne, al contrari. El que mata és el silenci." 

Des d'aquesta entitat s'ofereix acompanyament a persones que han patit una pèrdua per suïcidi en el seu entorn proper. Segons Lara, aquests supervivents també necessiten una atenció específica i parlar-ne, per prevenir problemes de salut mental derivats d'aquest dol. 

L'any 2023 van morir 626 persones per suïcidi a Catalunya, un 2% menys que l'any anterior. 

ARXIVAT A:
Salut MentalSalut
Anar al contingut