Més enllà de la Big Ben: reobren discos mítiques de Ponent, també per a "joves de més 40"
El model d'oci nocturn ha canviat: no se surt de festa cada cap de setmana i locals com la Nou Set d'Alguaire o l'antiga discoteca Baix Segre de Seròs adapten les sessions per a diferents públics
Com si el temps no hagués passat, aquest mes d'octubre a les portes de la discoteca Big Ben de Golmés (Pla d'Urgell) hi tornava a haver riuades de gent per entrar.
El responsable de la programació de la discoteca diu que "faltava que la Big Ben tornés una altra vegada a la vida", en un edifici que està a punt de fer 50 anys i que ha format part de l'oci nocturn de Ponent i de Catalunya.
Big Ben va ser als anys 80 una de les discoteques de referència. Tenien clients de tot arreu. I, ara, després d'una dècada tancada, ha tornat a obrir les portes. Asseguren, però, que la filosofia ha canviat: "Ara mateix és com un festival."
Romina Andriolli, adjunta a la gerència del recinte, diu que una de les claus de l'èxit és que "ha de ser una sala que no tingui noms, ni gèneres, ni edats; el públic canviarà en funció del dia i l'artista que punxi".
Canvi de model
De fet, no obren cada cap de setmana. Ho fan en dies puntuals. I és que el model d'oci nocturn, diuen, ha canviat: "Internet i les xarxes socials han canviat el joc."
"La gent jove es queda més a casa, ja no necessiten entrar en un local per conèixer gent." I, per tant, afegeix, "només amb una bona programació pots omplir una discoteca com aquesta".
El catedràtic d'Antropologia Social de la Universitat Pompeu Fabra, Carles Feixa, explica que ara el model no segueix el patró clàssic, "que era una repetició setmanal de sortir de nit, la 'saturday night fever'". Ara, afegeix, hi ha una segmentació de l'oci: per generacions i per estils musicals.
Hi ha discoteques, com la Nou Set d'Alguaire --l'antiga Òrbita 4--, que tenen un estil musical concret, dirigit a un públic molt jove. Tot i això, de tant en tant han de recuperar el seu esperit fundacional: "Com a mínim dos cops l'any fem alguna festa amb la marca antiga."
"Adultescents"
"Llavors canvia el públic i venen alguns dels d'abans", diu el copropietari de la discoteca, Enric Herrera; un públic que Feixa denomina "adultescents". "És una joventut després dels 40. Tenen capacitat adquisitiva i la vehiculen cap aquest mercat", afegeix.
És el públic que busca també l'antiga discoteca Baix Segre de Seròs. Va obrir l'any 1974, en plena Transició, i el local l'ha heretat el net dels fundadors.
Ernest Latorre explica que a la sala hi van tocar noms com La Trinca o Mocedades i ara pensen a "obrir l'espai per fer-hi festes privades, festes 'remember', però en cap cas com una discoteca perquè estigui oberta cada setmana".
Tots són exemples de grans discoteques que s'han convertit en espais de referència i que ara volen recuperar l'empremta que han deixat en moltes generacions.
- ARXIVAT A:
- Oci nocturn